Grattis till Alice Nilsson!

I år skulle Agatha Christie ha fyllt 125 år och det firas bland annat med en extra festlig upplaga av Agatha Christie-festivalen i brittiska Torquay 11–20 september. Alice Nilsson från Varberg vann Bookmarks tävling och kommer att vara VIP-gäst under evenemanget.
 
I Agatha Christies födelse- och barndomsstad Torquay vid Cornwalls kust anordnas årligen The International Agatha Christie Festival för att hedra minnet av den främsta författarinnan genom tiderna. Bookmark Förlag tävlade i samarbete med Hemmets Journal ut en resa till årets upplaga av den litterära festen och det blev 22-åriga Alice Nilsson från Varberg som vann det åtråvärda priset.
 
Englandstokiga Alice har varit i Oxford, Brighton och London – men aldrig i Torquay. ”Jag blev chockad när de ringde och berättade att jag vunnit”, säger hon. ”För det första älskar jag England! Allt ifrån de gamla engelska damerna och sättet de pratar på till afternoon tea och sandwiches. Och för det andra älskar jag deckare och Agatha Christie.”
 
Inför festivalen ser Alice mest fram emot att få se en massa tedrickande damer och att prata Agatha Christie med andra bokälskare. Själv började hon nämligen sluka kriminaldrottningens deckare redan som tolvåring, även om allt började med böckerna om deckartjejen Kitty. ”Kitty-böckerna handlar om mysterier som ska lösas och det var en bra övergång till Agatha Christie. Dessutom läste min mamma alltid deckare”, förklarar hon.
 
Trots att Christies böcker har några år på nacken, anser Alice att de i högsta grad är aktuella än i dag. ”Kanske är det för att jag gillar äldre litteratur, men jag tycker inte att Christie kan jämföras med moderna deckarförfattare som exempelvis Kepler. I deckare nuförtiden handlar det om DNA och topsning, medan Christies deckare innehåller mer mysterier och är klurigare. De är gammeldags, men samtidigt tidlösa.”
 
På frågan vilken bok som är favoriten kommer svaret snabbt: ”Mordet på Orientexpressen. Anledningen är att jag gillar kombinationen av miljöerna – Orienten och den gamla sortens resande. Och att alla har olika nationaliteter och ställningar i samhället. Vem är skyldig? Den som är ‘svag’ ur samhällets synpunkt, eller den som är ‘stark’?”
 

 
'+
1
'+
2 - 3
4 - 5
6 - 7
8 - 9
10 - 11
12 - 13
13 - 14
[x]