Agatha Christie 125 år

 

Läsarnas val: Vilken Agatha Christie-bok ska översättas på nytt?

 
 

Agatha Christie skrev totalt över 100 verk. De allra flesta blev under 1900-talets första hälft översatta till svenska. I Bookmarks stora satsning lyfts deckardrottningens författarskap fram på nytt. Inför 125-årsjubileet av hennes födelse ges nio Agatha Christie-romaner ut i nyöversättning. Åtta av dem är redan utsedda men nu har du chansen att rösta på vilken bok du tycker ska bli den nionde och sista i serien. Läs mer om de valbara titlarna nedan.

 

Senast den 1 maj behöver vi ha din röst!

 

1 2 3 4 5 6 8 7

 

I Bookmarks Agatha Christie-serie ingår Mordet på Orientexpressen, Huset på udden, Och så var de bara en och Poirots jul. I maj i år följer Döden på Nilen och Badortsmysteriet. Fem små grisar, Par i brott (som aldrig tidigare i sin helhet översatts till svenska) och Läsarnas val utkommer den 14 september 2015 – Agatha Christies 125-årsdag.

 

Med formgivning av Sara R. Acedo och i nyöversättning av Helen Ljungmark har seriens pusseldeckare erhållit såväl ett elegant yttre som ett uppdaterat innehåll. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram.

 
 
 
4.50 från Paddington
Den fridfulla hemresan från London med 4.50 från Paddington förvandlas plötsligt till en mardröm för mrs McGillicuddy: hon ser en man strypa en kvinna i ett tåg som passerar förbi. Konduktören skakar skeptiskt på huvudet, polisen hittar inget lik, och ingen vill tro henne – ingen utom miss Marple.
 
ABC-morden
Först mördas Anna Ascher från Andover, sedan Betty Barnard i Bexhill, därefter Carmichael Clarke i Churston. Före varje mord får detektiv Hercule Poirot retfulla och utmanande brev från någon som kallar sig ABC. Mönstret fortsätter och mördarens varnande brev blir hans stora misstag då Hercule inte kan låta bli att plocka upp den kastade handsken.
 
En dos stryknin
Vem förgiftade den förmögna Emily Inglethorpe och hur lyckades mördaren fly från hennes låsta sovrum? I den lilla byn Styles St Mary finns det gott om misstänkta – arvtagerskans nye make, hennes två styvsöner, den labila hushållerskan och en vacker sjuksköterska som arbetar på sjukhusets apotek. I denna bok gör den belgiske detektiven Hercule Poirot sin dramatiska entré.
 
Ett mord annonseras
Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Little Paddocks fredagen den 29 oktober klockan 6.30 e.m.
 Annonsen i den lilla lokaltidningen väcker förvåning och förskräckelse hos många i staden. Det måste väl ändå vara en lek eller ett skämt? Besegrade av sin nyfikenhet avlägger miss Blacklocks grannar och vänner visit på Little Paddocks på fredagskvällen. Precis klockan halv sju slocknar ljuset och tre skott går av och Miss Marple är en av gästerna.
 
Korten på bordet
Mr Shaitana är en överdådig värd och festarrangör. Ändå är alla lite rädda för honom. När Hercule Poirot får reda på att Shaitana anser mord vara en konstform har han inga planer på att missa visningen av dennes privata konstkollektion …
 
Mord på ljusa dagen
Den vackra och brunbrända Arlena Stuart hittas på stranden, strypt till döds. Ända sedan hennes ankomst till badorten hade luften varit full av sexuell anspänning. Alla gäster – inklusive Arlenas nye man – hade motiv att döda henne. Men Hercule Poirot misstänker att det är något mer än ett svartsjukedrama som ligger bakom Arlenas död.
 
Mordet i prästgården
Överste Protheroe hittas skjuten till döds i en prästkammare. Bara några timmar tidigare hade kyrkans präst uttryckt sin ovilja gentemot översten. Men Miss Marple upptäcker snart att inte bara prästen utan hela byn verkar ha haft skäl att mörda överste Protheroe.
 

 
'+
1
'+
2 - 3
4 - 5
6 - 7
8 - 9
10 - 11
12 - 13
13 - 14
[x]