Itisam Ali första vinnaren av Bookmarks skrivtävling

I maj utlyste Bookmark Förlag en skrivtävling med syftet att uppmuntra unga talanger att våga satsa på sitt skrivande. Att utse en vinnare blev svårare än väntat med över 130 inskickade bidrag. Men nu är tävlingen avgjord, och vinnaren av Bookmarks skrivtävling 2022 heter Itisam Ali, är 16 år och bor i Angered. Nu prisas hon med 10 000 kronor och ett VIP-besök på Bokmässan för sin novell ”Knutna kvinnor”. Nästa vecka åker hon till Göteborg för att gratuleras av förlag och författare.

Skrivtävlingen drog i gång i maj, i samband med att Bookmark Förlag firade tio år. När anmälan stängde i början på augusti hade hela 134 bidrag kommit in från ungdomar över hela landet.

”Vi visste inte riktigt vad vi kunde vänta oss med tanke på att det är första gången vi gör något liknande. Men vi är helt överväldigade – både av mängden bidrag och den höga kvalitet de har hållit. Men kanske framför allt av den fina respons vi fått av de som skickat in bidrag. För många är det första gången de låter någon annan läsa deras alster”, säger Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark och medlem i juryn.

Nu har vinnaren utsetts. Hon heter Itisam Ali, är 16 år och bor i Angered och vinner 10 000 kronor, en publicering i tidningen Allas och en resa till Bokmässan för sin novell ”Knutna kvinnor” som imponerade stort på juryn.

Motiveringen lyder:

”Itisam Alis ’Knutna kvinnor’ är en självsäker novell om det köttsliga och det som går i arv. Kvinnor som genom sin kropp är bundna: till hemmet, till ett liv av evigt städande och ideal som är skapta för att aldrig kunna uppnås. Ständigt uteslutna från världen utanför, dit männen har stängt dörrarna och vägrar öppna. Ali har skapat en mardrömslik värld där metaforer blir verkliga, men där drömmen om frigörelse fortfarande glimrar igenom mörkret. Det är en makalös novell.”

För att uppmärksamma ytterligare talanger beslutade juryn att även välja en andra- och tredjepristagare – trots att detta inte var tanken från början. Ammari bint Hassan kammade hem andrapriset med novellen ”avundens frö” och Emma Leifler tredjepriset med novellen ”Hjärtan som fruktar skuggor”. Ammari och Emma vinner varsitt presentkort att köpa böcker för och alla tre noveller publiceras på förlagets hemsida.

Tävlingen hölls mellan maj och augusti 2022 och var öppen för alla skrivintresserade mellan 16–19 år i hela Sverige. Texten kunde vara en dikt, novell eller påbörjad roman på max 15 000 tecken.

Juryn har bestått av Agri Ismaïl som är litteraturkritiker och skribent på Expressen Kultur, Sara Nazari som är en av Sveriges främsta spoken word-poeter och som synts på många stora scener samt Pascal Engman – en av de mest lästa deckarförfattarna i sin generation som också driver en stiftelse som verkar läsfrämjande. Tillsammans med Bookmarks litterära chef Ebba Barrett Bandh har de utsett tävlingens vinnare.

Planen är att lansera en ny upplaga av tävlingen nästa år.

Vinnare av Bookmark Förlags skrivtävling 2022:

  1. Itisam Ali, 16 år från Angered med novellen ”Knutna kvinnor”
  2. Ammari bint Hassan (pseudonym) med novellen ”avundens frö”
  3. Emma Leifler, 18 år från Linköping med novellen ”Hjärtan som fruktar skuggor”

För frågor om skrivtävlingen, vänligen kontakta:

Moa Chambers, moa.chambers@bookmarkforlag.se

Läs mer Bookmark Förlag utlyser skrivtävling för unga