Ny roman avtäcker historia av sexuellt förtryck

Idag släpps Mary Lynn Brachts debutroman Vit krysantemum. Boken bygger på verkliga händelser under andra världskriget och är skriven för att uppmärksamma en kvinnohistoria som effektivt tystats genom skam.

The Bookseller kallar den en ”historisk debut” och enligt Library Journal är det ett ”fängslande och ögonöppnande verk”.

Vit krysantemum är en intensivt gripande roman om två systrar som växer upp bland kvinnliga dykare som försörjer sina familjer genom att riskera livet under långa timmar i havet.

När en av dem tillfångatas och förs bort som sexslav på en japansk militärbordell är det ett lika grymt som verkligt scenario som beskrivs. Under Japans ockupation av Korea utsattes uppemot 200 000 koreanska kvinnor för tvångsprostitution.

”Den har ett viktigt budskap”, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. ”En välskriven och fängslande berättelse om en mörk och bortglömd episod av 1900-talet.”

Mary Lynn Bracht är uppvuxen med en koreansk mamma i USA. När hon fick höra vad som drabbat hennes anmödrar började hon skriva på en berättelse i avsikt att blotta den skambelagda historien – och återerövra de drabbades självaktning. Resultatet blev en roman som inte går att lägga ifrån sig och som fått ett översvallande mottagande internationellt.

För översättningen står Ylva Stålmarck.

 


Kontaktperson: Anna Cecilia Weschke

 

Läs mer Mary Lynn Bracht Vit krysantemum