Mons Kallentoft & Markus Lutteman

Idén till Zack och Herkulesserien har Mons Kallentoft burit på sedan länge. Hans dröm har varit att skriva den stora berättelsen, en roman som går bortom den klassiska thrillern. Men det var först när han träffade Markus Lutteman som drömmen kunde förverkligas. Genom deras samarbete kombineras Kallentofts förmåga att skapa en historia och känslan för det litterära, med Luttemans sinne för precisa detaljer och högt tempo. Medan Kallentoft får möjlighet att utveckla komplexa karaktärer, ges Lutteman utrymme att inkännande gestalta dem.

Mons Kallentoft står med ena foten i den etablerade deckareliten och med andra i en ny generation noirförfattare. Hans kriminalromaner om Malin Fors har hyllats av såväl läsare som kritiker och hans matböcker har rönt mycket uppmärksamhet. 2001 fick han Katapultpriset, 2005 Gourmand World Cookbook Award, 2008 Hagdahlspriset och 2009 Premio Espana.

Mons Kallentoft debuterade år 2000 med thrillern Pesetas. Hans första Malin Fors-roman heter Midvinterblod och kom 2007. Sedan dess har han hunnit skriva ytterligare sex kriminalromaner om Malin Fors, varav den senaste, Vindsjälar, kom ut 2013. Sammantaget har Mons Kallentoft böcker har sålt i över 2,5 miljoner exemplar. De har översatts till 30 språk och flera av titlarna har legat på utländska topplistor, såsom i Frankrike och Storbritannien.

Mons är född 1968. Efter uppväxten i Ljungsbro utanför Linköping bodde han flera år i Stockholm. Idag är han och hans familj bosatt på Mallorca.

Markus Lutteman är journalisten som slog igenom 2007 med biografin El Choco. Sedan dess har han fått mycket uppmärksamhet med Patrik Sjöbergs biografi Det du inte såg och till hösten är turen kommen till 1960–2014 som är en biografi om Per Holknekt. Tillsammans med reportageboken Utsatt har Markus Luttemans böcker sålt mer än 400 000 exemplar.

Markus har tidigare arbetat på tidningar som Svenska Dagbladet och Aftonbladet, men är numera författare på heltid. Han är också en flitigt anlitad föreläsare. Markus är 41 år och har nyligen lämnat Stockholm för att bosätta sig i Örebro tillsammans med sin familj.


Sagt om Mons Kallentofts böcker:

Välskrivet och engagerande.
Aftonbladet

Stringent och genomarbetat hela vägen.
Borås Tidning

Som vanligt skriver Mons Kallentoft med intensitet och nerv och med en närhet till sina karaktärer som är både integritetskränkande och kärleksfull.
Ystad Allehanda

Kallentoft är bra på att skapa trovärdiga karaktärer som jag gärna följer, däri ligger en av hans styrkor.
Folkbladet

 

Sagt om Markus Luttemans böcker:

En rappt berättad historia, framför allt effektiv och innehållsdiger.
Svenska Dagbladet

Mer än bara en välskriven, kittlande helvetesskildring.
Stockholm City

Imponerande research… brett sammanhang… större än bara en berättelse om adoptivbarn och sökande efter rötter.
Borås Tidning