Bookmark Förlag öppnar upp för bidrag i sin årliga skrivtävling för unga

Under förlagets tioårsjubileum 2022 utlystes en skrivtävling med syfte att uppmuntra ungdomar till kreativt skrivande. Nu har tävlingen blivit årligen återkommande och förlaget öppnar idag upp för att ta emot bidrag. I vinstpotten ligger totalt 15 000 kronor och publicering av vinnartexterna i tidningen Allas.

När Bookmark firade tioårsjubileum 2022 utlystes den nya skrivtävlingen för ungdomar mellan 16–19 år. Målet var att uppmuntra författardrömmar och att få även ovana skribenter att skicka in ett bidrag. Nu anordnas tävlingen för tredje året i rad.

Alice Jonsson, vinnaren från 2023-års tävling med dikten ”Klyftor av apelsin”, säger: ”Det är en otrolig ära. Att vinna detta pris handlar för mig inte i första hand om pengar eller gratulationer. Det största priset jag vinner är ett kvitto på att det jag kan skapa även har kvalitet. Aldrig förut har jag publicerat min egen poesi på det här sättet och därför betyder min vinst otroligt mycket.”

Prissummorna ligger på 3000 kronor respektive 2000 kronor för andra- och tredjepristagaren. Förstapristagaren tilldelas 10 000 kronor och intervjuas av tidningen Allas, en av landets största veckotidningar som når ut till över 200 000 läsare varje vecka. Samtliga pristagare får sina texter publicerade i tidningen. Precis som förra året välkomnas bidrag i form av noveller, dikter och påbörjade romaner.

”Förhoppningen är att främja ungdomars intresse för skrivande och litteratur. Skrivtävlingen känns som en självklar del i detta arbete. Vi uppmuntrar en mångfald av texter och talanger, med fokus på att ge unga skribenter självförtroende och drivkraft att utforska sina författardrömmar”, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark.

Skrivtävlingens jury består av Sara Nazari, spoken word-poet, Agri Ismaïl, författare och litteraturkritiker, Pascal Engman, författare, samt Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark.

Om tävlingen:

Har du författardrömmar och känner att just din röst och berättelse saknas därute? Brinner du för att skriva men har inte fått chansen att prova dina vingar och utveckla din talang? Eller kanske testar du dig fram med språket och orden?

För att vara med och tävla, skicka in en novell, en längre dikt eller en påbörjad roman till bookmark@bookmarkforlag.se senast den 31 juli 2024. Bidraget ska vara på svenska och får vara max 15 000 tecken inklusive blanksteg. För att delta i tävlingen ska du vara född mellan 2005 och 2008. Märk ditt mejl med ”Skrivtävling” och berätta gärna lite kort om dig själv och din text. Lycka till!

Läs mer Skrivtävling