De kapabla av Klas Ekman nominerad till Årets bok

Klas Ekmans finkalibrerade romandebut De kapabla har nominerats till Årets bok. Boken är en gastkramande bladvändare som befinner sig i gränslandet mellan thriller och samtidsskildring.

När Bonniers bokklubbar på morgonen den 27 april tillkännagav sina nominerade till litteraturpriset Årets bok konstaterar vi att De kapabla av journalisten och författaren Klas Ekman finns bland de nominerade.

”Vi är väldigt stolta, men inte helt förvånade, över nomineringen till ett av branschens största litteraturpriser Årets bok”, säger Ebba Barrett Bandh, förläggare och litterär chef på Bookmark förlag.

Juryn motioverar nomineringen i ett uttalande:

”[De kapabla är] en gastkramande resa mot avgrunden. Liknar inget annat! Anna och Johan har en otrohetsaffär. När de är på väg hem efter en helg tillsammans sker något fruktansvärt som får mardrömslika följder … Ett sanslöst relationsdrama och en tillspetsad bladvändare om kärnfamiljångest och mänskliga tillkortakommanden, skildrad med svart humor och nervigt driv.”

Klas Ekman har en bakgrund som kulturjournalist och har jobbat för tidningar som Svenska Dagbladet, Café och Icon. I höstas debuterade han på Bookmark förlag med thrillerromanen De kapabla.

”Det är trots allt min debutroman och inte den mest typiska thriller som getts ut i år”, säger Klas Ekman. ”Jag tog ut svängarna så mycket jag kunde och är både otroligt glad och förvånad över det enormt positiva mottagandet. Att De kapabla nu är nominerad till Årets bok känns faktiskt lite svindlande.”

Om boken:

En man och en kvinna i 35-årsåldern checkar in på ett hotell i en liten ort i västra Sverige. Johan ser framför sig en äventyrlig natt medan Anna med vånda planerar att göra slut på otrohetsaffären för att helhjärtat satsa på sin familj.

Under ett hetsigt gräl i bilen på hemvägen från hotellet råkar de köra på en kvinna. Där och då fattar de ett ödesmättat beslut: istället för att ringa polisen bär de in liket i skogen och gömmer det. Detta blir startskottet på en mardrömslik resa som kommer att förändra deras liv för alltid.

De kapabla är en kvävande thriller om vanliga människor som råkar ut för en livsavgörande olycka och boken har hyllats av såväl recensenter som läsare.


Om boken har tidigare sagts:

Sjövild och galen, ett sanslöst relationsdrama som höll mig vaken till midnatt.
Ingalill Mosander, Aftonbladet

Stämningen är krypande, igenkänningsfaktorn är hög, karaktärerna är mänskliga. Man vill ha mer.
Jens Lapidus

SSLUKADE denna!!! Boken är OEFTERHÄRMLIG!!!
Fredrik Wikingsson


Den 15 maj släpps De kapabla som pocket på Bookmark förlag.
För recensionsex och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Josefine Bergkvist, Bookmark förlag
josefine.bergkvist@bookmarkforlag.se

Läs mer Klas Ekman De kapabla