En dos stryknin: 100 år av Agatha Christie-berättelser

I dag skulle Agatha Christie ha fyllt 130 år! Det firar vi med en nyutgivning av hennes debutroman En dos stryknin, som gavs ut för 100 år sedan.

En dos stryknin, i vilken den belgiske detektiven Hercule Poirot löser sitt första fall, lade grunden för pusseldeckaren som genre och blev startskottet för Agatha Christies långa karriär. Christie är än i dag världens mest säljande författare och den unike karaktären Hercule Poirot har kommit att bli en av litteraturens mest älskade och odödliga.

En dos stryknin tillkom efter ett vad med systern Madge som utmanade Agatha att skapa en mordhistoria där läsaren inte skulle förstå vem mördaren var. Christie började skriva pusseldeckaren medan hon var volontär på sjukhuset i Torquay under första världskriget. Där lärde hon sig mycket om olika läkemedel, vilket resulterade i att gift blev den naturliga mordmetoden i hennes debutroman.

Efter att ha refuserats av sex förlag accepterades manuset till En dos stryknin slutligen av The Bodley Head, fyra år efter att det hade slutförts. Men det var på ett villkor: att Christie skulle skriva om slutet. Denna jubileumsutgåva innehåller även originalslutet, för första gången översatt till svenska.

Boken ingår i Bookmark Förlags jubileumsserie med Agatha Christie-klassiker. Originalöversättningen är gjord av Eva Wahlenberg, originalslutet är översatt av Helen Ljungmark. För den vackra omslagsdesignen står Sara R. Acedo.

Jubileumsåret innehåller även ett pocketsläpp och en filmlansering: i oktober går Christie-klassikern Döden på Nilen upp på landets biografer och i samband med det släpps även pocketutgåvan.

Läs mer Agatha Christie En dos stryknin