Följ med bakom kulisserna på en av årets starkaste romaner – Frida Boisens ”Berätta aldrig det här”

I september släpptes Frida Boisens oerhört hyllade debutroman Berätta aldrig det här, i vilken hon avslöjade en tragisk familjehemlighet. Nu finns bonusmaterialet till boken ute som ljudbok – med tolv helt nya kapitel och samtal med Frida Boisen.

Berätta aldrig det här – Bonusmaterial består av livsviktig, fördjupande och personlig lyssning för de tiotusentals personer som tagit Frida Boisens debutroman om sin mammas självmord till sina hjärtan.

”Responsen på Berätta aldrig det här har varit helt otrolig”, säger Frida Boisen. ”Varje dag får jag så många berättelser från läsare som är så berörda, och som vill dela med sig. En del läsare säger att boken räddat deras liv. Det är förstås enormt stort. Att nu ge ut tolv nya kapitel för att ge fler pusselbitar till mammas liv känns fantastiskt. Och inte minst att erbjuda det livsviktiga samtalet med Ullakarin Nyberg.”

Bonusmaterialsljudboken bjuder in lyssnarna på en svindlande resa i tre delar och inleds med att Frida Boisen berättar om bakgrunden till sin gripande historia och mottagandet av sin skönlitterära debut.

Den andra delen innehåller tidigare opublicerat material i form av tolv kapitel, som handlar om hur allt en gång började. Det är en gripande skildring av mamma Rositas liv, innan Frida kom in i bilden. Finns det ytterligare ledtrådar och pusselbitar här, som kan ge förklaringar till hur allt i slutändan blev som det blev?

”Det var faktiskt läsarnas idé att jag skulle ge ut de här kapitlen. De var med under hela skrivprocessen och föreslog, när jag var tvungen att banta ner boken, att jag skulle ge ut dem i en ’director’s cut’, och nu blir det faktiskt så”, förklarar Frida Boisen.

Avslutningsvis följer ett samtal om självmord mellan Frida Boisen och psykiater och suicidpreventionsexpert Ullakarin Nyberg, som läsarna även känner igen från Berätta aldrig det här. Vilka tecken på psykisk ohälsa bör vi vara uppmärksamma på? Hur kan vi hjälpa medmänniskor som mår dåligt? Samtalet tar upp konkreta exempel, råd och handfasta övningar på hur våra ord i förlängningen kan rädda liv.

Berätta aldrig det här är en av höstens starkaste romaner. Att nu släppa en ljudbok med stärkande bonusmaterial känns viktigt, framför allt i dessa tider”, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark Förlag.

Frida Boisen är välkänd som krönikör från såväl Expressen som Aftonbladet samt programledare för Kristallen-vinnande Trolljägarna. Genom åren har hon jobbat som chefredaktör och ansvarig utgivare för flertalet tidningar och tidskrifter. Hon har tidigare skrivit fackböcker om sociala medier. Hennes skönlitterära debut Berätta aldrig det här har sålt i mer än 40 000 exemplar på drygt två månader.

Läs mer Frida Boisen Berätta aldrig det här