Alexander Bard & Jan Söderqvist
Synteism: Att skapa Gud i Internetåldern
Under det sena 1990-talet började de svenska socialteoretikerna Alexander Bard och Jan Söderqvist arbeta fram en radikalt ny teori: Nätokratihypotesen. Bard höll en omtalad föreläsningsserie på Handelshögskolan i Stockholm, Söderqvist skrev ett antal längre tidskriftsartiklar. År 2000 skrev de den första delen i det som senare kom att kallas Futuricatrilogin, där första boken är Nätokraterna som beskriver hur internet skapar en ny global överklass vilken besegrar den gamla maktstrukturen. Deras andra boken kom 2002. Den heter Det globala imperiet och handlar om nätokraternas världsbild och hur den radikalt skiljer sig från alla tidigare ideologier i historien. 2009 kom de ut med tredje och sista boken i trilogin: Kroppsmaskinerna som avhandlar vad det betyder att vara människa i en interaktiv värld, och hur denna idé radikalt skiljer sig från alla tidigare idéer om den mänskliga existensen.
I sina tidigare böcker profeterade Bard & Söderqvist inte bara mot strömmen vid millennieskiftet. De förutsade även både dot com-kraschen och 11 september, samt har sedan dess haft skrämmande rätt om såväl revolutionära innovationer som Google, Facebook, Al-Qaida och Wikileaks.
Alexander Bard firar nu över 25 år av stora internationella framgångar i musikbranschen. Han är ständigt aktuell som en färgstark och insiktsfull provokatör i den offentliga debatten. Han är även en förgrundsgestalt inom Synteismen och aktivt engagerad i Burning Man-rörelsen.
Jan Söderqvist är mediateoretiker och filmkritiker. Han är en flitigt anlitad föreläsare som bland annat är verksam kulturskribent i tidningar som Svenska Dagbladet och Axess.