Frida Boisen och dottern Tilda Boisen skriver bok tillsammans

I september släpper medieprofilen Frida Boisen tillsammans med sin dotter, romandebuterande Tilda Boisen, boken Mamma, hon hoppar. Mor och dotter skildrar hudlöst och brännande angeläget sina självupplevda erfarenheter av psykisk ohälsa. Boken är en berättelse om en akut kris och ett samhälle där resurserna inte räcker till för unga som mår dåligt.

I Mamma, hon hoppar delar mor och dotter ärligt och öppet med sig av en fruktansvärd tid i deras liv och en natt som kulminerar i en katastrof. De skildrar den oförtröttliga kampen för att få rätt hjälp i ett samhälle där unga blir satta på vänt, ibland till ett fruktansvärt pris. Men det är framför allt en berättelse om hopp och om vägen tillbaka.

– Jag vill berätta för att hjälpa andra. Ingen ska behöva vara med om vad jag varit med om, vi är så många unga som mår fruktansvärt dåligt. Jag är trött på tystnaden. Vi måste få en förändring och det börjar med att vi att berättar. Vår historia måste höras, säger Tilda Boisen.

Idag är psykisk ohälsa orsaken bakom 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige. Men tonåringar sjukskrivs sällan. De som mår psykiskt dåligt får ofta välja mellan att gå till skolan fastän de är sjuka, eller ligga hemma och sitta fast i en till synes oändlig vårdkö. Just nu väntar fler än 24 000 barn och ungdomar i kön till BUP. För många dröjer det månader eller år innan de får hjälp.

– Den psykiska ohälsan bland unga är ett av våra största och mest akuta samhällsproblem. Vi har så många barn och tonåringar som mår skit. Och så många föräldrar som i tystnad kämpar för sina barn. Med vår berättelse hoppas vi kunna öka förståelsen och sprida kunskap och hopp, säger Frida Boisen.

Boken släpps i september i år.

Mamma, hon hoppar är en av de modigaste böckerna som vi har givit ut på Bookmark. Den ärliga och personliga berättelse som Tilda Boisen och Frida Boisen delar med sig av kommer att göra skillnad för väldigt många, säger förlagschef Claes Ericson.

Mamma, hon hoppar är Tilda Boisens bokdebut. Frida Boisen är verksam som journalist, talare och författare. Med sina självbiografiska romaner Berätta aldrig det här och Du är inte längre min dotter har hon skildrat sina erfarenheter av ämnen som självmord, missbruk och övergrepp. I helgen tilldelades Frida Boisen priset Årets berättare på Adlibris Awards.

Vid intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Lars Johansson, Talk to the Heart, på lars@fridaboisen.se eller +46 73 820 99 44.