Guldmedaljörerna berättar om vägen till den historiska OS-vinsten

I november släpps boken Guldet, den gastkramade berättelsen om när hopplandslaget vann OS. De svenska ryttarna Malin Baryard-Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson hoppade rakt in i folkhemmet och belönades med både Bragdguldet och Jerringpriset. Nu kommer skildringen av hur det gick till när Sverige tog guld i Tokyo 2021.

”Som ridsportsmänniska upplevde jag ett paradigmskifte när de vann. Det finns ett före och ett efter. Sverige gick från underdogs till regenter. Decennier av hårt arbete ledde äntligen ända fram. Aldrig förr har något land tvingats rida så långt för att ta sig högst upp på pallen”, säger författaren Henrik Johnsson om tävlingen som boken skildrar. ”Historien är fascinerande eftersom den handlar om ett gäng extremt självständiga individer som känner varandra väl och har gjort enskilda insatser för att laget ska orka ta sig hela vägen. De gjorde på olika sätt med samma mål. När jag pratat med alla inblandade så skiljer sig berättelserna anmärkningsvärt. De var där samtidigt, men såg och kände olika saker.”

Boken kastar oss tillbaka till 2021. OS i Tokyo har flyttats fram ett år och idrottarna är rastlösa. Ett av de största guldhoppen på plats är det svenska hopplandslaget. Det finns bara ett problem. Sverige har inte tagit guld på 97 år. Senaste gången Sverige vann guld var det en annan tid då bara män tävlade inom sporten. Nu är det den enda OS-sporten där män och kvinnor tävlar på samma villkor. Det är en sport där marginalerna är försvinnande små och varje missat andetag kan leda till att laget förlorar alla medaljchanser. Med allt på spel påbörjas den första ritten och åskådarna världen över håller andan.

”Spänningen är total och närvaron komplett. Boken för läsaren tillbaka till då allt stod på spel och varvar de intensiva tävlingsmomenten med fördjupning i både sporten och relationen mellan häst och ryttare”, säger förlagschef Claes Ericson. ”Det är en unik skildring av ett historiskt ögonblick som Bookmark är stolta att vara del av.”

Guldet skildrar den sista dagen av tävlingarna, lördagen den 7 augusti, då Sverige hoppar lagfinalen. Först utspelar sig den pulshöjande grundomgången och därefter den klassiska omhoppningen mot USA där allt avgjordes. Boken följer ryttarna Malin Baryard-Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson under tävlingens gång och inkluderar även förbundskaptenen Henrik Ankarcronas, veterinärers, hästskötares och de medverkandes närståendes perspektiv. Allt för att måla en så komplett bild som möjligt av de skälvande timmarna i Tokyo.

Boken släpps på Bookmark förlag i november i år.

Henrik Johnsson är författare, översättare, producent och programledare som under två decennier har jobbat med tv, radio och litteratur. Från programledning av Melodifestivalen till att producera över 80 avsnitt av Sommar i P1 – Henrik Johnsson är en av Sveriges mest välkända kulturpersonligheter.

Presskontakt:
Emma Ahreborg
Gul PR
E-post: emma@gulpr.se
Tel: + 46 (0) 73 527 13 64

Förlagskontakt:
Louise Eriksson
Bookmark Förlag
E-post: louise.eriksson@bookmarkforlag.se
Tel: + 46 (0) 72 911 83 37