Inspiration och recept i ny hyllningsbok till kålet

Nu släpps Kålkokbok av Pelle Bergström, Martin Nordin och Victoria Nordström. I denna kärleksförklaring till kål hyllas den historiska grönsaken som under de senaste åren gjort stor comeback i våra alltmer hållbarhetsfokuserade kök. Boken rymmer över 70 olika recept från världens alla hörn.

Under flera års tid har trion av matkreatörer grottat ner sig i en av världens mest användbara grönsaker. De har lagat sig igenom vartenda kålrecept de stött på under sina långa karriärer inom mat, och resultatet är en aptitretande och inspirerande kålbibel.

”Den här boken är ett rent lustprojekt. Vi har hoppat in och ur varandras yrkesområden helt fritt och verkligen skapat denna bok kollektivt. Recepten är framtagna med stor kärlek och vi hoppas innerligt att fler med hjälp av denna bok vågar sig på att laga kål hemma”, säger Pelle Bergström om processen bakom boken.

Kålets många fördelar gör den till en populär grönsak i många av världens kök. Kål är både enkel att odla och relativt billigt att köpa, den kan lagras under lång tid och är samtidigt smakrik samt sprängfylld med vitaminer och nyttiga fibrer. Dessutom finns det massor av olika sorters kål att variera mellan, där varje sort har sitt eget unika utseende och textur: pak choi, blomkål, kålrot, broccoli, rödkål, grönkål och spetskål – bara för att nämna några.

”Det mest fascinerande med kålen är att den har varit en otroligt viktig bas i de flesta matkulturer under så lång tid. Främst för att den är så oerhört näringsrik, går att odla överallt, är prisvärd och kan lagras länge. Samtidigt syns den nu på menyer på lyxkrogar världen över”, säger Martin Nordin.

”Ja, är det något som vi borde äta mängder av varje dag så är det olika sorters kål. En verklig superstar i det moderna köket. Hållbar, billig men samtidigt så fantastiskt vacker, god och lätt att variera i all sorts matlagning”, fortsätter Victoria Nordström.

I boken presenteras över 70 olika recept, där författarna kastar sig fritt mellan olika världsdelar. Vad sägs om curtido från El Salvador, rödkålssoppa från Ukraina, okonomiyaki från Japan eller bräserad savoykål från de Italienska alperna? I de flesta recept spelar kål huvudrollen, men ibland utgör den garnering eller det perfekta tillbehöret. Vissa recept är helt veganska, många är vegetariska, och en del kombinerar kål med fisk eller kött.

Utöver bokens receptsamling får vi också lära oss om kålets historia, hur fermentering går till och vilka olika kålsorter som finns. Man har också intervjuat den dansk-koreanska kimchidrottningen Kala Sung och låtit Karolina Ramqvist specialskriva en kortnovell på temat.

Pelle Bergström är en erfaren och hyllad fotograf med speciellt fokus på mat- och stillebenfotografering. Hans livfulla och aptitretande bilder på mat och dryck har gjort honom till en eftertraktad fotograf för många internationella kampanjer och inflytelserika kokböcker. Han har arbetat med varumärken som Louis Vuitton, Hermés, Ferrari och Armani och har fotat flera av Lotta Lundgrens bästsäljande kokböcker.

Martin Nordin är en välkänd matkreatör som brinner för vegetarisk mat och utmärkts för sin känsla för både mat och foto. Han ligger bakom den internationella succéboken Gröna burgare, samt böckerna Eld Rök Grönt och Laga Svamp, samtliga är översatta till ett flertal andra språk. Med en bakgrund inom reklam och kommunikation har han bland annat arbetat som Art Director och haft rollen som Global Creative Leader på IKEA.

Victoria Nordström är en väletablerad kock och matstylist. Med lång erfarenhet av konceptutveckling och en stark förmåga att framhäva texturer, färg och kontraster i sina matkreationer är hon en eftertraktad samarbetspartner hos framstående varumärken, däribland Hemköp, ICA och IKEA. Hon har även stylat kokböcker för Niklas Ekstedt, Tareq Taylor, Jennie Waldén och Food Pharmacy.

För intervjuförfrågningar och mer information, vänligen kontakta:
Malin Weisby Kratz
Weisby Kratz Kommunikation
malin@weisbykratzkommunikation.se
073-614 09 81

Läs mer Kålkokbok Pelle Bergström, Martin Nordin och Victoria Nordström