Kalla kriget och spioneri i retrodoftande Tom Clancy-thriller

Året är 1985 och världsfreden balanserar på en knivsegg. I en klassisk spionthriller med kalla kriget som fond får vi följa Tom Clancys läsarfavorit Jack Ryan – innan han blev president. Röd vinter är en fartfylld prequel vars innehåll känns mer aktuellt än någonsin.

USA, 1985. Ett topphemligt stridsflygplan kraschar i Nevadaöknen, rakt framför ögonen på en Stasiagent. Nighthawk är den mest avancerade stridsmaskinen i världen och USA:s fiender ser plötsligt en chans att lägga beslag på dess militärtekniska hemligheter.

Samtidigt blir CIA kontaktade av en anonym källa i Östberlin som uppger sig ha uppgifter om sin regerings spionageplaner. Informationsutbytet är riskfyllt men ovärderligt, och för att undersöka den östtyska avhopparens uppsåt och trovärdighet skickar CIA sin skickligaste analytiker– en ung Jack Ryan – bakom järnridån.

Röd vinter är en retrodoftande prequel som skildrar Jack Ryans unga år i klassisk Tom Clancy-miljö – kalla krigets Europa. Med snillrika 80-talsreferenser och bländande action fångas essensen av klassiska Clancy-thrillers som Jakten på röd oktober.

Lincoln Journal Star skriver att Röd vinter är ”den perfekta boken för läsare som vill ha en intensiv, fängslande och mystisk spionhistoria” och Red Carpet Crash kallar boken för ”oerhört underhållande”.

Utöver nya böcker utökas Tom Clancy-universumet ideligen. I somras släpptes den fjärde och sista säsongen av tv-serien Jack Ryan på Amazon Prime, och nu står det även klart att The Division 3, det senaste spelet inom Tom Clancy-världen, kommer att släppas av de svenska spelutvecklarna Massive Entertainment.

Ljudboken, med Reine Brynolfsson som uppläsare, släpps den 18 december.

Läs mer Röd vinter Marc Cameron Tom Clancy