Katarina Wennstam. Fotograf: Caroline Roosmark

Katarina Wennstam skriver historisk kriminalroman om kvinnors villkor i slutet på 1800-talet

En av Sveriges mest lästa författare, Katarina Wennstam, är aktuell med den historiska kriminalserien Sekelskiftesmorden. Serien inleds med boken Döda kvinnor förlåter inte, med utgivning den 4 oktober. Boken är en ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet, där fyra kvinnor ur olika samhällsklasser förs samman efter ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården. I den krassa vardagen härjar sjukdomarna i de fattigas kvarter, och en illegal fosterfördrivning efter en oplanerad graviditet slutar snabbt i olycka.

Huset där Katarina Wennstam bor, vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm, byggdes 1890. Sedan hon flyttade in har hon velat veta mer om de som bodde i huset och hur deras liv såg ut, särskilt kvinnornas. När hon började göra efterforskningar insåg hon att det fanns stoff till en hel bokserie.

”Jag har klivit djupt ner i arkiven för att lära känna dåtidens kvinnor och förstå deras livsvillkor”, säger Katarina Wennstam. ”Researcharbetet har stundtals varit omskakande. Tjänsteflickor utnyttjades sexuellt av sina manliga arbetsgivare och hade nästintill inga rättigheter. Hundratals kvinnor dog varje år av illegala fosterfördrivningar som gjordes med giftiga ämnen som arsenik eller fosfor. Könssjukdomen syfilis spreds som en löpeld, och varje vecka tvingades utsatta flickor att besöka Besiktningsbyrån för att säkerställa att de inte var smittade, något som inte gällde männen.”

Sekelskiftesmorden innebär en vändning i Wennstams författar­skap, utan att skifta fokus från kvinnofrågorna. Serien planeras att fortsätta utkomma en gång om året. Om skrivandet säger Wennstam:

”Det här är mitt livs största projekt och mitt skrivande har aldrig varit roligare och mer givande. Mina barn hemma får påminna mig om att vi ska äta middag när jag fastnar i spännande detaljer. Jag skriver om riktiga brottsfall, vilket såklart är spännande för en före detta kriminalreporter. Jag skriver både om polisväsendet och sjukvården från en utmanande tid då Stockholm hade en stor inflyttning och där sjukdomar härjade och folk dog i masstal.”

Döda kvinnor förlåter inte kommer ut den 4 oktober. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här på vår hemsida.

Ljudboken släpps den 4 oktober och läses in av Katarina Ewerlöf – skådespelare och en av Sveriges mest anlitade och omtyckta ljudboksröster.

Under hösten 2023 håller Katarina Wennstam i stadsvandringar på Södermalm tillsammans med Bookmark förlag från området där Döda kvinnor förlåter inte utspelas. Under hösten håller Katarina även i digitala rundvandringar kring flera platser runt om i Stockholm som har historisk betydelse för bokens karaktärer och handling. Mer information kommer att finnas på Bookmark förlags hemsida.

Katarina Wennstam är en av Sveriges mest lästa författare med en bakgrund som kriminalreporter på SVT. Som frontfigur i den svenska debatten om kvinnors rättigheter och lika villkor har Wennstam varit avgörande för flera viktiga lagändringar, bland annat den nya samtyckeslagen som trädde i kraft 2018.

Efter två decennier som journalist, författare och debattör i feministiska och kriminalpolitiska frågor har Katarina idag hög trovärdighet och en stor plattform på sociala medier. Efter tolv samtida kriminalromaner och tre banbrytande reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor skriver den prisbelönta författaren nu på storsatsningen Sekelskiftesmorden-serien hos Bookmark förlag. Hennes böcker har älskats av läsare och litteraturkritiker och hennes första bok, Flickan och skulden, betraktas idag som en kultbok. Flickan och skulden nominerades till Augustpriset för bästa fackbok och belönades med Vilhelm Moberg-stipendiet, samt Advokatsamfundets Stora Journalistpris. 2019 tilldelades hon svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta gärna:

Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se

Ebba Barrett Bandh, litterär chef och förläggare, Bookmark förlag ebba.bandh@bookmarkforlag.se

Läs mer Katarina Wennstam Döda kvinnor förlåter inte