Kvinnlig självständighetskamp i småländsk sekelskiftesskildring

Nu släpps Linda Edgarssons historiska roman Lundens hjärta, som utspelar sig i Småland under tidigt 1900-tal. Boken är en fristående uppföljare till Där vassen viker och handlar om sjuttonåriga Erika Skogs sökande efter sina rötter.

När Linda Edgarsson satte punkt för sin historiska debutroman Där vassen viker, som nominerades till Adlibrispriset för Årets debut 2022, gav karaktärerna och deras öden henne ingen ro. Det var som att fortsättningen bokstavligen kallade på henne. Vad hände med den femåriga dottern Erika som modern lämnade bakom sig i Där vassen viker?

”Det har varit utvecklande för mig som person att skriva om Erika, hennes mod och gå-på-ighet har inspirerat mig att släppa lite på den blyghet jag själv kämpat med under hela mitt liv”, säger Linda Edgarsson. ”Det är fascinerande hur en fiktiv karaktär kan komma att betyda så mycket för en.”

Efter att ha blivit övergiven av sin mor och bortskickad av sin far uppfostras Erika Skog av fosterföräldrarna Anna och Oskar på gården Sjölund. Hon är rastlös och vägrar anpassa sig till omvärldens förväntningar på hur en kvinna ska vara. Den enda som har tålamod med Erika är torpareluen Jon Lund. Men en händelse leder till att de glider isär. Och när Erika får reda på att hennes liv vilar på en stor lögn, skapad och upprätthållen av dem som ska stå henne närmast, hotas plötsligt hennes framtid från flera håll.

”Jag är avundsjuk på alla som har denna läsupplevelse framför sig”, säger förläggare Stephanie Demmler. ”Linda Edgarsson har en synnerlig förmåga att berätta så att man sugs in i hennes värld, och lever och lider med karaktärerna. Framför allt med Erika, vars framfusighet man inte kan låta bli att beundra i en tid då kvinnor skulle kuvas.”

Lundens hjärta är en fängslande berättelse om att utmana kvinnonormen, om brev från Amerika, om livsfarlig fosterfördrivning och om att söka sina rötter. Med ett stort intresse för historiska detaljer och kvinnors rättigheter har Linda Edgarsson skapat en släktsaga av episka mått.

Ljudboken är inläst av Rachel Mohlin.

Linda Edgarsson har en bakgrund som journalist och copywriter. Hon bor med sin man och deras tre barn i ett hus på familjens släktgård utanför småländska Eksjö. Inspiration till trilogin om de småländska kvinnoödena har hon hämtat från sina förfäder – människor som levt och arbetat i bygden i generationer.

Läs mer Linda Edgarsson Lundens hjärta