Martin Österdahls nya thriller är ett klaustrofobiskt drama

Martin Österdahl nådde stora framgångar med sin Max Anger-serie som även filmatiserats av Viaplay. Nu är han återigen bokaktuell med en med en storstilad thriller, parallellt med uppdraget som chef för Eurovision. Parmiddagen släpps 17 mars och BTJ beskriver den som ”en suggestiv och mycket laddad psykologisk dramathriller med en remarkabel plot twist”.

”Jag ville få ner så mycket känslor, energi och spänning som möjligt i en kompakt tryckkokare. För att allt det där sedan skulle explodera. Jag ville dela upp boken efter rätter och att alla livsomvälvande förändringar för karaktärerna skulle ske gradvis under en mycket kort tid, under bara en kväll. Det visade sig vara en kreativ begränsning som fick hjärnan att jobba. Det är helt klart den mest utmanande uppgift som jag gett mig själv hittills!” säger Martin Österdahl om skrivandet av Parmiddagen.

Parmiddagen kretsar kring vardagliga relationer där det mellanmänskliga är premissen för ett mörkt kammarspel. Med sin första fristående thrillerroman byter Martin Österdahl riktning i sitt författarskap till ”domestic noir” och inspireras av det mänskliga behovet av att visa upp en perfekt yta när han väver fram katastrofen.

”Martin Österdahl har skrivit en modern och intelligent thriller om en tillsynes vanlig familj. Det är med ett mycket skickligt berättande han bygger upp stämningen till det oåterkalleliga slutet”, säger Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark Förlag.

Martin Österdahl är författare, tidigare programdirektör på SVT, tv-producent och sedan 2020 högste ansvarige för Eurovision Song Contest. Han författat böckerna om Max Anger som sommaren 2021 blev tv-serie på Viaplay med bland andra Adam Lundgren och Evin Ahmad i rollerna.

Vid intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Lars Johansson, Talk to the Heart, på lars@fridaboisen.se eller +46 73 820 99 44.

Läs mer Martin Österdahl Parmiddagen