Miss Marples första fall i nyutgåva

Nu släpps Agatha Christies Mordet i prästgården i nyutgåva. Spänningsromanen som introducerade en av litteraturhistoriens mest klassiska karaktärer; den nyfikna, intuitiva och intelligenta amatördetektiven Miss Marple.

När Mordet i prästgården utkom för första gången 1930 gav Agatha Christie än en gång prov på sin förmåga att skapa intrikata mordmysterier, med många misstänkta och vilseledande ledtrådar – allt för att föra såväl karaktärer som läsare på villospår.

Om Mordet i prästgården:

England 1930. I den sömniga byn St Mary Mead hittas överste Protheroe, en illa omtyckt man, mördad. Det är kyrkoherden Clement som finner honom, bara timmar efter att han själv uttalat orden: ”Den som mördar Protheroe, skulle göra världen en stor tjänst.”

Vid sidan av polisens haltande utredning gör Miss Marple, bygdens gamla ungmö, egna undersökningar. Hon finner att det inte bara är kyrkoherden, utan hela byn som haft motiv att mörda Protheroe.

Agatha Christie (1890–1976) är, vid sidan av William Shakespeare, världens mest säljande författare och en av pusseldeckargenrens, eller ”Whodunnit”-genrens, grundare som utmanat sina läsare att avslöja mördaren sedan hennes egen tid och i generationer efter.

När den intelligenta amatördetektiven Miss Marple gjorde entré i Christies böcker blev hon en omedelbar succé hos läsarna. Denna första bok om Miss Marple utgör på många sätt en stilstudie över tidsandan då den fångar klassisk brittisk landsbygdsmiljö, dess invånare och intriger med en skarpt underfundig humor.

Mordet i prästgården ingår i Bookmarks jubileumsserie över Agatha Christie-klassiker. Översättningen är gjord av Vanja Lantz och formgivare Sara R. Acedo står för den klassiska omslagsdesignen.

Om du önskar recensionsexemplar, material för publicering eller utlottningsexemplar är du varmt välkommen att höra av dig till:

Moa Olofsson
Bookmark Förlag
moa.olofsson@bookmarkforlag.se

Läs mer Agatha Christie Mordet i prästgården