Sarenbrant och Bergfeldt släpper bok om en talkshow som går åt helvete

Efter succén med thrillern Födelsedagen är författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt tillbaka med den fristående uppföljaren Långfredagen som släpps 21 maj.

Strålkastarljuset fyller scenen, publiken sitter tyst av förväntan. Ute i kulisserna väntar en kontroversiell gäst som talkshowvärden Frida von Engen har bjudit in för att säkra tittarsiffrorna. Men mitt i livesändningen kliver en maskerad gestalt i bombväst upp på scenen: ”Om ni avbryter sändningen dör alla.”

Idén till Långfredagen väcktes när Sofie Sarenbrant tog med en överraskningstårta till Carina Bergfeldts säsongsavslutning av talkshowen.

”Jag bad konditorn Daniel Roos, som skapat Nobeldesserten, att göra ett stort C med olika dekorationer”, säger Sofie Sarenbrant. ”Men säkerhetsvakterna på SVT vägrade släppa in mig om de inte fick skicka in tårtan i röntgenmaskin – och därmed förstöra den. Efter blod, svett och tårar fick jag till slut igenom tårtan oskadd.”

”Fantasin spann iväg”, säger Carina Bergfeldt. ”Jag såg framför mig hur någon med onda avsikter lyckades smuggla in ett vapen på det sättet. Men vem och varför? Efter det gick det inte att stoppa tankarna på en talkshow som går åt helvete.”

I Långfredagen skildras ett klaustrofobiskt gisslandrama, mångbottnade relationer och en rafflande upplösning. Kammarspelet utspelar sig inom loppet av några få nervpirrande timmar.

”Det fattas sannerligen inte spektakulära ingredienser i denna spännande bladvändare (…). Tempot är högt uppdrivet med färgstarka karaktärer och mörka hemligheter avslöjas inför öppen ridå. En thriller som sannolikt kommer att hamna högt på bestsellerlistorna”, skriver Ingalill Mosander i Aftonbladet.

Långfredagen är den andra boken i serien om programledaren Frida von Engen. Den första delen Födelsedagen, som släpptes i september 2023, toppade försäljningslistorna och sålde i 100.000 exemplar på två månader. Nordisk Film har köpt rättigheterna till tv-serien.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar, bland annat blev Parasiten Årets svenska deckare 2023. Hennes böcker har sålt i över sex miljoner exemplar i sjutton länder.

Carina Bergfeldt är journalist, författare och programledare. Hon har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare och utsetts till Årets stilist av tidningen Journalisten. Dessutom har hon skrivit flera kriminalromaner och reportageböcker som sålts till ett femtontal länder. Numera leder hon sin egen talkshow.