Silverpris i Årets bok går till Klas Ekmans De kapabla

För sjätte året i rad delas det prestigefulla priset Året bok ut, där läsare över hela landet röstat fram tre pallprisvinnare. Bookmark förlag är stolta utgivare av Klas Ekmans thrillerroman De kapabla, som kniper andraplatsen i Årets bok 2021.

Idag, den 8 oktober, delas priset Årets bok ut, och det står nu klart att Klas Ekman tilldelas silver i 2021 års tävling. Han nominerades till Årets bok i april och har sedan dess röstats fram av läsare över hela landet till en andraplats.

Juryns motivering:

”[De kapabla är] en gastkramande resa mot avgrunden. Liknar inget annat! Anna och Johan har en otrohetsaffär. När de är på väg hem efter en helg tillsammans sker något fruktansvärt som får mardrömslika följder … Ett sanslöst relationsdrama och en tillspetsad bladvändare om kärnfamiljångest och mänskliga tillkortakommanden, skildrad med svart humor och nervigt driv.”

Klas Ekman har en bakgrund som kulturjournalist och har jobbat för tidningar som Svenska Dagbladet, Café och Icon. I höstas debuterade han på Bookmark förlag med thrillerromanen De kapabla. Efter nomineringen i våras sa Klas Ekman:

”Det är trots allt min debutroman och inte heller den mest typiska thriller som getts ut i år. Jag tog ut svängarna så mycket jag kunde och är både otroligt glad och förvånad över det enormt positiva mottagandet. Att De kapabla nu är nominerad till Årets bok känns faktiskt lite svindlande.”

Guldplatsen i Årets bok 2021 tilldelas Stöld av Ann-Helén Laestaduis, och bronsplatsen går till Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg.

Om De kapabla:

En man och en kvinna i 35-årsåldern checkar in på ett hotell i en liten ort i västra Sverige. Johan ser framför sig en natt med sexuella äventyr medan Anna med vånda planerar att göra slut på otrohetsaffären för att helhjärtat satsa på sin familj.

Under ett hetsigt gräl i bilen på hemvägen från hotellet råkar de köra på en kvinna. Där och då fattar de ett ödesmättat beslut: istället för att ringa polisen bär de in liket i skogen och gömmer det. Detta blir startskottet på en mardrömslik resa som kommer att förändra deras liv för alltid.

De kapabla är en kvävande thriller om vanliga människor som råkar ut för en livsavgörande olycka och boken har hyllats av såväl recensenter som läsare.

Under årets bokmässa tilldelades Klas Ekman förstapriset i Crimetime Awards för Årets deckardebut, även då röstades han fram av läsare landet över.

Sagt om boken:

”Sjövild och galen, ett sanslöst relationsdrama som höll mig vaken till midnatt.” Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Stämningen är krypande, igenkänningsfaktorn är hög, karaktärerna är mänskliga. Man vill ha mer.” Jens Lapidus

”SLUKADE denna!!! Boken är OEFTERHÄRMLIG!!!” Fredrik Wikingsson

För recensionsex och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Josefine Bergkvist, Bookmark förlag
josefine.bergkvist@bookmarkforlag.se

Läs mer Klas Ekman De kapabla