Tom Malmquist avslöjar följderna av spelskandalen i ny roman

Tom Malmquist, prisbelönt författare och poet, släpper hösten 2023 Istid – en självbiografisk roman om händelser i barndomen som skapar efterdyningar genom decennier.

Minnet är tydligt. Ett par månader in på det nya året 1990 öppnar Toms pappa, sportjournalisten Thomas Malmquist, dörren till sin sons rum på Björkängsvägen i Huddinge. Han frågar: ”Vill du höra något stort?”

Thomas Malmquists avslöjande av den så kallade spelskandalen, med på förhand uppgjorda matcher, skakar hela sportvärlden. Över en natt förvandlas familjens liv – dödshot och livvakter blir en del av vardagen.

”Det är tio år sedan min pappa på dödsbädden bad mig skriva den här boken, då orkade jag inte. Någonstans har jag alltid vetat att den behövde bli skriven. Först nu har jag haft kraften att göra det”, säger Tom Malmquist.

Istid är en hudlöst personlig skildring av en far och son-relation som utsätts för svåra prövningar, men det är också en roman om sökandet efter identitet. Istid släpps hösten 2023 på Bookmark Förlag.

”Jag är ytterst stolt över att välkomna Tom Malmquist till Bookmark”, säger förlagschefen Claes Ericson. ”Tom vet hur man skriver så att det bränner till, från den enskilda meningen till en fullödig roman.”

Den 12 september har tv-serien Spelskandalen, som är inspirerad av händelserna som skakade idrottsrörelsen i början av 90-talet, premiär på SVT. Dessutom innehåller septembernumret av Tidningen Vi en personlig artikel om spelskandalen, skriven av Tom Malmquist.

Tom Malmquist debuterade 2007 med diktsamlingen Sudden death. 2015 släpptes den självbiografiska romandebuten I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, som skildrar sambon Karins död bara en vecka efter att deras dotter Livia föddes. Boken fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, och belönades med Karin Boyes litterära pris, Dagens Nyheters kulturpris samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. 2019 släpptes All den luft som omger oss och följdes 2021 av Döda löv.

Kontaktperson:

Stephanie Demmler, Bookmark Förlag
stephanie.demmler@bookmarkforlag.se