Lena Ljungdahl och Anna Jinghede. Foto: Kajsa Göransson

Årets debut-vinnare aktuella med uppföljare: Seriemord, styckningar och kriminalteknik i krimduon Ljungdahl & Jinghedes nya bok Dödens hand

Den prisade författarduon som tog hem Adlibrispriset Årets debut 2022, polisexperterna Lena Ljungdahl och Anna Jinghede, är bokaktuella med sin andra roman – Dödens hand. Lena Ljungdahl och Anna Jinghede har båda en gedigen bakgrund inom polisväsendet som spanare respektive kriminaltekniker. De driver tillsammans true crime-podden Över min döda kropp som är en av de allra största i sin genre.

Författarna har spaning, utredning, kriminalteknik och dödligt våld som expertområden. De nyttjar egna verkliga erfarenheter i sina thrillers, där verkligheten ibland är värre än fiktionen.

– Det finns många klassiska myter om polisarbetet som inom litteraturen ofta skildras felaktigt. Verkligheten kan å andra sidan vara för skruvad för att återges. I böckerna om Nikki Kahn har vi velat skildra polisarbetet så verklighetstroget det bara går, men utan att tappa spänning eller trovärdighet, säger Anna Jinghede.

– Utan att avslöja för mycket kan jag säga att intrigens upplösning finner inspiration och svar i ett verkligt fall. Dödens hand bjuder på spaning, kriminalteknik, styckningar och gärningsmannaprofiler i en salig blandning. Alla som tycker att dessa områden är nervkittlande är välkomna att besöka oss när vi åker på turné för att träffa läsare och poddlyssnare. Vi gästar Västerås den 4 maj, Göteborg den 31 maj och Ystad den 1 juni, säger Lena Ljungdahl.

Mer information och anmälningsinformation om Ljungdahl & Jinghedes vårturné hittar ni inom kort på @ljungdahlochjinghede (Instagram) och ljungdahlochjinghede.se

Förutom att duon prisades med Adlibrispriset Årets debut 2022 kom också true crime-podden Över min döda kropp med cirka 300 000 lyssningar per månad på plats tre i Årets krimpodd 2023.

Dödens hand kommer ut den 7 maj. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här. Ljudboken läses in av skådespelerskan Eva Röse.

Handling – Dödens hand

Försvinnandet av en miljonärshustru engagerar medierna, samtidigt som ett brutalt mord i en trappuppgång landar hos spanaren Nikki Kahn och hennes kollegor på Grova brott. Själva mordet har bevittnats av en granne genom ett dörrtitthål och offret visar sig sakna fyra fingrar. När miljonärshustrun påträffas död, och även hon med kapade fingrar måste utredarna hitta sambandet mellan de två brotten. Misstankarna att det rör sig om en seriemördare gör att jakten blir en kamp mot tiden, på liv och död.

Dödens hand är den andra delen i serien om Nikki Kahn. Böckerna följer den hårt arbetande spanaren Nikki Kahn och hennes kollegor på Grova brott i Stockholm. Delarna i serien kan läsas fristående men läsaren har behållning av att läsa hela serien för att ta del av Nikkis historia och relationerna som utvecklas över tid.

Lena Ljungdahl är före detta polis som tidigare arbetade som spanare och förundersökningsledare. Numera arbetar hon som krim- och säkerhetsexpert, skolsäkerhetsspecialist, föreläsare, författare och poddare liksom lärare på juristlinjen. Även rådgivare för myndigheten Centrum mot våldsbejakande extremism. 2020 vann hon Qnetpriset för Årets kvinna inom säkerhetsbranschen. Hon har varit med i programmet Tjuv och polis på SVT.

Anna Jinghede är polis, kriminaltekniker, rättsodontolog, doktorand och krönikör. Hennes huvudsakliga syssla är att säkra spår på brottsplatser. Som rättsodontolog bidrar hon främst med identifieringsarbetet vid katastrofer i Sverige och utomlands. Hon har skrivit böckerna Den våldsutsatta patienten i tandvården och Handbok i akuttandvård. Anna forskar om bl.a. dödligt våld mot barn samt dödligt och icke dödligt våld mot kvinnor samt strypvåld. Hon har varit med i programmet Tjuv och polis på SVT.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se

Läs mer Lena Ljungdahl och Anna Jinghede Dödens hand