Barnboksdebut som leker med bild och text

Idag släpps Sagan om bokstaven som gick sin väg, skriven och illustrerad av Ida Wikström. Boken är en fantasieggande kärleksförklaring till språk och bokstäver, där den lilla bokstaven i ger sig ut på ett fartfyllt äventyr i böckernas färgsprakande värld.

Under många år som grafisk designer och illustratör har Ida Wikström arbetat med text och bild som främsta medium. I hennes debutbok Sagan om bokstaven som gick sin väg sammanför hon båda delar i en fiktiv saga och upptäcker en fördjupad språkvärld där texten formar bilderna, och bilderna talar lika tydligt som texten.

”Det är lite synd om bokstäver. Ofta blir de nästan helt osynliga i skuggan av det innehåll de bokstaverar. Det viktigaste tycks vara att de står i rad och bildar ord och meningar som någon författare har hittat på”, säger Ida Wikström. ”Men om bokstäverna fick skriva helt själva, vad skulle de berätta? Jag lät en av dem stiga fram i rampljuset och styra sin egen historia, och då blev det en bok om Lilla i som är annorlunda, synlig och helt otroligt vild.Jag hoppas att den här otroligt synliga vildingen hjälper läsarna och lyssnarna att förstå en spännande sak: Bokstäver är inte bara till för dem som kan läsa. De är också till för dem som kan se.”

Sagan om bokstaven som gick sin väg vänder sig till barn mellan 3 och 6 år, men har också förmåga att fånga äldre läsare. Sagan är en kittlande berättelse, där vi följer den modiga och vilda bokstaven Lilla i på en spännande resa genom olika böcker, i jakt på den bok som passar den lilla bokstaven bäst. Vi möter böcker i olika former och genrer, och Wikström anpassar på ett säreget sätt såväl sin grafiska stil som språkliga tilltal efter böckernas olika format.

Om boken:

Lilla i är inget vanligt i, utan ett i som i unik, fri, och helt otroligt VILD. Lilla i är inte som de andra bokstäverna, Lilla i är klädd i färg, hoppar runt och tar plats. Det tyck­er inte de andra bokstäverna om.

När Lilla i inte får vara sig själv, rymmer den lilla bokstaven till boken bredvid. Det blir ett vilt äventyr där Lilla i måste fly från den bitande pojken Pi, räd­da sig från en hemsk mening, och samtidigt försöka hitta sin plats, där Lilla i får vara just som ett litet i ska vara – sig själv.

Ida Wikström är illustratör och grafisk de­signer, bosatt i Jakobstad i Finland. I hennes barnboksdebut målar hon upp en fantasifull värld i både text och bild. Det här är boken om bokstaven som gick sin väg – för att hitta sin egen väg.

För intervjuförfrågningar och mer information, vänligen kontakta:
Moa Chambers
moa.chambers@bookmarkforlag.se

Läs mer Ida Wikström Sagan om bokstaven som gick sin väg