Jag är glad att mamma dog

Jennette McCurdy

Format: Inbunden
Boktyp: Biografi
Antal sidor: 338
Översättning: Julia Gillberg
Omslag: Faye Orlove/Josefine Bergkvist
ISBN: 978-91-89750-42-5
ISBN ebok: 978-91-89750-47-0
ISBN Ljudbok: 978-91-89750-43-2
Utgivningsdatum: 20230403
Originaltitel: I'm Glad My Mom Died

Vinnare av Goodreads Choice Awards 2022 i kategorin Bästa Biografi och Memoar.

Jennette McCurdy var bara sex år när hon gick på sin första filmaudition. Hennes mammas dröm var att dottern skulle få det liv hon själv drömt om – ett liv som filmstjärna. I ett Hollywoodklimat med hård konkurrens, drillas Jennette av mamman inför otaliga auditions och möten med agenter.

När Jennette får sin stora roll i Nickelodeons iCarly eskalerar mammans kontrollerande beteende. Hon inför strikta matscheman och nitisk kontroll av Jennettes kropp. Fram till 16 års ålder duschades Jennette av sin mamma och hon vägdes fem gånger om dagen. Medan mamman njuter av stjärnglansen, hanterar Jennette kraftig ätproblematik, självhat, ångest och tvångssyndrom.

Men samtidigt som Jennette får huvudrollen i spinoff-serien Sam & Cat, dör mamman i cancer. Det blir starten på Jennettes resa mot bättre hälsa och hon får hjälp att hantera sitt förflutna och sitt självskadebeteende.

Jag är glad att mamma dog är en självutlämnande och uppriktig berättelse om relationen till mamman, kändisskapets påfrestningar och det egna självutplånandet. Med mörk humor och snillrika anekdoter åstadkommer Jennette McCurdy en oöverträffad uppväxtskildring om kontroll, återerövring och om frigörelsen i att finna sig själv.

Känd från iCarly är Jennette McCurdy ett av de kändisbarn som fick sitt genombrott under Nickelodeon-eran. 2017 lade hon skådespelarkarriären på hyllan till förmån för eget filmskapande och skrivande. Hennes texter har publicerats i bland annat The Wall Street Journal. Hennes föreställning I’m Glad My Mom Died rönte enorma framgångar, och är underlaget till boken.

 


 

Ett viktigt kulturellt vittnesmål som är brännande personligt.
Lena Dunham

 

Boken är en träffande skildring av 00-talets svårnavigerade populärkulturella terräng […] Självbiografin har många uppseendeväckande spår men lämnar starkast avtryck som personlig uppgörelse med ett påtagligt tabu: att aldrig förlika sig med sin förälder.
Essy Klingberg, Svenska Dagbladet

 


Kontaktperson: Josefine Bergkvist

Pressbilder