Nu kommer sensationsbiografin äntligen på svenska

Vinnare i Goodreads Choice Awards och kallad ”insiktsfull, skarp och hjärtskärande rå” av Publishers Weekly. Idag släpps Jag är glad att mamma dog av Jennette McCurdy, en sensationell biografisk debut som hyllats unisont av läsare och kritiker. Samtidigt tar den plats i en större samtidsdebatt om barnkändisars exploatering och utsatthet i ett hierarkiskt Hollywoodklimat.

Den har jämförts med Tara Westovers uppväxtskildring Allt jag fått lära mig och har sedan starten legat etta på New York Times bästsäljarlista. Den har också röstats fram av läsare världen över till vinnare i Goodreads Choice Awards 2022, i kategorin Bästa memoar och biografi.

Jennette McCurdy slog som elvaåring igenom i tv-serien iCarly, och kom att bli en av Nickelodeon-erans största barnskådisar. Men framgången blev en mardröm för Jennette som var hårt pressad av sin mamma som kontrollerade och drillade henne inför varje audition och agentmöte. Noggranna matscheman, invägningar och ögonfransfärgning var vardag från ung ålder. Jennette själv brottades under tiden med självhat, låg självkänsla, ångest, beroende och ätproblematik.

Först i vuxen ålder, när Jennettes mamma dör i cancer, fann hon modet att lämna branchen och – efter många år av turbulenta psykologbesök och destruktiva relationer – konfrontera förhållandet till sin mamma, och reparera relationen till mat och sin kropp.

I Jag är glad att mamma dog återfinns en uppriktig och självutlämnande berättelse som ger inblick i barnskådisvärlden. Det är en banbrytande berättelse om självutplånande och att finna sig själv, med mångfacetterade lager av svärta, humor, dråplighet och det rent tragiska – men ständigt skildrad med värme och genialisk kreativitet.

BTJ ger den omdömet 4/5, och säger: ”Boken är rik på dialoger och miljöer, tonen i texten är både nattsvart och humoristisk. […] Det är författarens upplevelser som är centrala och som hon frikostigt delar med sig av.”

Jag är glad att mamma dog släpps den 3 april, i tonsäker översättning av Julia Gillberg.

För recensionsexemplar och mer information om boken, vänligen kontakta:

Moa Chambers, Bookmark förlag
moa.chambers@bookmarkforlag.se 
073-832 06 72

Läs mer Jag är glad att mamma dog Jennette McCurdy