Daniel Paris betydelsefulla barnboksdebut

Den 13 september släpptes Daniel Paris debutbok, en barnbok för 3–6 år. Edith, Alex och enhörningarna är en färgsprakande och lekfull odyssé som bejakar fantasin, leken och sinnenas fulla närvaro. Boken skildrar skickligt gränsen mellan dröm och verklighet ur ett barns perspektiv där drömmar lätt blandas in i lekens värld.

”Det är omöjligt att bläddra i den här boken utan att bli sugen på att läsa den, oavsett ålder”, säger förlagschef Claes Ericson. ”Jag har redan läst den flera gånger för mina barn, och tror faktiskt vi får lika mycket ut av det.”

Daniel Paris är en folkkär programledare, debattör och utbildad socionom som ofta återkommer till frågor om könsnormer och etnisk representation. Idén till boken har under många år närts av viljan att se fler barnböcker med bredare representativitet som utmanar normer om familjekonstellationer och könstillhörighet.

Mottagandet av boken blev kraftfullt bland läsarna som hyllar boken för att utmana normer och könsstereotyper, och för att vara ett uppfriskande inslag på dagens barnboksscen.

Daniel Paris har själv beskrivit sina tankar om bokens tillkomst i ett uttalande:

”Om jag inte ens får finnas i sagornas värld, finns det verkligen plats för mig i verkligheten? […] Jag insåg att min plats inte är given. Jag måste ta den själv. Visa att jag finns. Vi finns! Skriv för oss också. Annars gör jag det.”

Edith, Alex och enhörningarna är riktad till barn i åldrarna 3–6 och är illustrerad av konstnären och barnboksillustratören Mia Fernau.

För intervjuförfrågningar vänligen kontakta:

Erik Belin, Kult PR
erik.belin@kultpr.se
0730 66 90 78

Läs mer Edith, Alex och enhörningarna Daniel Paris