”Den goda maten” och ”Kålkokbok” vinnare av Årets Svenska Måltidslitteratur 2023

Årets Svenska Måltidslitteratur 2023 har delats ut och bland vinnarna finns Den goda maten av Henrik Ennart och Charlotte Fredriksson samt Kålkokbok av Pelle Bergström, Martin Nordin och Victoria Nordström-Warolin.

Den goda maten av Henrik Ennart och Charlotte Fredriksson utforskar den hemliga blå zonen Cilento i Italien och ger oss mer kunskap om hur Medelhavskost och rätt livsstil kan vara nyckeln till friskt åldrande. Boken tilldelades pris som årets bok i kategorin hälsa med motiveringen:

Ur uppsjön av flumdieter är det numera uppenbart att den s.k. Medelhavskosten är en vinnare med massivt vetenskapligt stöd. De välrenommerade författarna besöker Medelhavets blå zoner och bjuder på vetenskap, läckra smakprov och charmerande hembesök.

Från trion Pelle Bergström, Martin Nordin och Victoria Nordström-Warolin kommer Kålkokbok som är en kärleksförklaring till en av den historiska grönsaken som under de senaste åren gjort stor comeback i våra alltmer hållbarhetsfokuserade kök. Med följande motivering vann den första pris i kategorin speciallitteratur – råvara:

Vem kunde ana att det vi allra bäst behöver just nu är en kålkokbok? Denna av kockar länge hyllade råvara ska nu ta större plats även i hemmaköken. Recepten är indelade i nord, syd, öst och väst med recept som till exempel kåldolmar, choucroute, kimchi och coleslaw. Använd den som kålkokbok, kålkvällslektyr eller coffeetable-kålbok.

Årets Svenska Måltidslitteratur delas årligen ut av Måltidsakademien.

För mer information, vänligen kontakta:

Louise Eriksson, förläggare Bookmark förlag
louise.eriksson@bookmarkforlag.se

Läs mer Kålkokbok Den goda maten