Dennis Lehane är tillbaka med ett mästerverk i klass med Mystic River

Den hyllade New York Times-bästsäljaren och manusförfattaren till klassiker som The Wire och Boardwalk Empire är tillbaka med en drabbande thriller som bygger på verkliga händelser och har en oemotståndlig kvinnlig protagonist.

Den 28 mars släpper Bookmark Förlag Dennis Lehanes senaste kriminalroman på svenska. Hatets hjärta utspelar sig under sommaren 1974 då värmeböljan eldar på rashatet som redan kokar i en förort till södra Boston. Det är en gastkramande thriller som tar avstamp i de gängkrig och raskravaller som är kännbara in i våra dagar.

“Jag var nio när det hände”, säger Lehane som växte upp i Boston. “När alla de jag såg upp till i min närhet plötsligt blev besatta av ett rent fruktansvärt hat mot andra människor enbart på grund av deras hudfärg […] Det är fortfarande så levande inom mig. Jag behövde nästan inte göra någon research.”

I en desperat jakt efter sin försvunna tonårsdotter skyr den ensamstående mamman Mary Pat inte ens den irländska maffian i jakten på sanningen. Det nyanserade persongalleriet, de spännande vändningarna och den historiska förankringen gör detta till en ny Dennis Lehane-klassiker i nivå med Shutter Island och The Drop.

”Få kan skriva så inlevelsefullt som Dennis Lehane”, säger Anna Cecilia Weschke, förläggare på Bookmark Förlag. ”I Hatets hjärta slår hettan upp från sidorna till det skräckinjagande ljudet av Mary Pats fallfärdiga Range Rover. Det är fasansfullt spännande.”

Hatets hjärta har toppat listorna i USA och utsetts till en av årets bästa böcker av bland andra Wall Street Journal, Washington Post, NPR och Chicago Tribune. Den har även shortlistats för det prestigefyllda Grand prix de littérature américaine 2023.

För översättning till svenska står Sanna Gillberg.

För intervjuförfrågningar, recensionsexemplar och mer information, vänligen kontakta:
Saga Almberg Lindholm, saga.lindholm@bookmarkforlag.se