Flerfaldigt prisbelönade Lauren Groff ges äntligen ut på svenska

Efter en intensiv budgivning har Bookmark Förlag fått äran att ge ut ett av de mest spännande författarskap USA har att erbjuda idag. Lauren Groff har sedan debuten 2008 fått närmare ett tjugotal utmärkelser och utnämnts till en av de bästa författarna i sin generation. I oktober kommer hennes nya roman Matrix – en berättelse som utspelar sig under medeltiden och som skriver ny kvinnohistoria.

– Lauren Groff har ett fullständigt unikt språk, men också en förmåga att skildra det hon berättar om ur ett perspektiv som får oss att se världen med nya ögon, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. Vi är stolta över att få ge ut denna litterära godbit på svenska.

Utöver att hon varit tvåfaldig National Book Award finalist har Groff vunnit priser både i USA och Europa. Hennes senaste roman, Fates and furies, blev även en New York Times-bästsäljare, årets bok på Amazon, Obama-favorit och vinnare av American Booksellers Award. Den är översatt till mer än 30 språk.

Den första april avtäckte tidningen Elle omslaget till Matrix med en stor intervju i vilken författaren avslöjade att boken, som utspelar sig i ett medeltida Frankrike, bygger på en verklig person.

År 1158 blir Marie de France utslängd från hovet och förvisad till ett fallfärdigt kloster. Ställd inför utsikten att begravas levande tar hon ett järngrepp om verksamheten och leder sina nunnor till ett isolerat liv i lyx och lust – undan farorna av illasinnade män och köttsliga frestelser.

– Boken kom till under Trumps presidentskap, en tid som gjorde mig helt utmattad. Jag ville bara leva i en kvinnlig utopi och inte alls behöva ha med män att göra, säger Lauren Groff till tidningen Elle och tillägger: Jag hade väl knappast kunna göra det bättre än att träda in i ett nunnekloster.

Matrix släpps på svenska den 26 oktober. Vem som blir översättare är ännu inte fastställt.

Förlagskontakt:
Anna Cecilia Weschke
070-873 82 38
ac.weschke@bookmarkforlag.se