Frida Boisen berättar om skrivandet och våldet i personligt bonusmaterial

I oktober 2021 släpptes Frida Boisens självbiografiska roman Du är inte längre min dotter, i vilken hon skildrade en uppväxt kantad av våld, missbruk och övergrepp. Nu följs den gripande berättelsen upp av en ljudbok med bonusmaterial: 16 nya kapitel och livsviktiga samtal.

Hälften av alla våldtäkter som polisanmäls i Sverige är en våldtäkt av ett barn. År 2020 ökade våldtäkterna med mer än 20 procent jämfört med 2019. Fler än 4 500 våldtäkter av barn. Var sjunde tjej blir utsatt för sexuella övergrepp av en vuxen. Och var fjärde barn utsätts idag för våld av en vuxen.

”Siffrorna ovan talar sitt tydliga språk: Det är farligt att vara barn i vårt land idag”, säger Frida Boisen. ”Vi måste prata om varför våldet finns. Och vad vi kan göra för att stoppa det. Vad du kan göra. Det är ett livsviktigt samtal. Kanske det viktigaste vi kan ha på Alla hjärtans dag.”

I bonusmaterialet till Du är inte längre min dotter vänder sig Frida Boisen direkt till lyssnarna. Hon berättar om bakgrunden till Du är inte längre min dotter och slår ett slag för vikten av att bryta onda mönster och våga förlåta. Ljudboken innehåller även 16 nya kapitel, som gör personliga nedslag i Frida och hennes fars relation och liv.

”Jag är dotter till en alkoholist som var otroligt högpresterande, men som hemma slog sin fru och sitt barn. Som blundade när jag blev utsatt för sexuella övergrepp. Som vände mig ryggen. Går det att förlåta? Kanske inte för alla. Men jag vill det, för att rikta kraften framåt. För att rikta kraften på förändring”, säger Frida Boisen.

I ett avslutande samtal med Olga Persson, ordförande för riksförbundet Unizon, diskuteras våld i nära relationer, sexuella övergrepp och missbruk. Vad ska man göra om man själv är utsatt eller om man misstänker att någon närstående är drabbad?

”Det här är obligatorisk lyssning för alla som älskade Du är inte längre min dotter”, säger förlagschef Claes Ericson. ”Gripande och viktigt – efter att ha lyssnat på detta bonusmaterial är jag fast besluten att bli en bättre människa och förälder.”

Du är inte längre min dotter – Bonusmaterial släpps under Uppmärksamhetsveckan 2022, vars syfte är att uppmärksamma hur föräldrars alkoholkonsumtion påverkar barn negativt.

Frida Boisen är verksam som journalist, talare och författare. Hon är programledare för Trolljägarna, som vann Kristallen för årets bästa fakta- och samhällsprogram 2020, och välkänd som krönikör från såväl Expressen som Aftonbladet. Genom åren har hon jobbat som chefredaktör och ansvarig utgivare för flertalet tidningar och tidskrifter. Hösten 2020 släpptes hennes romandebut Berätta aldrig det här, som blev en stor läsarsuccé och förärades Suicide Zeros hederspris för Bästa rapportering om självmord.

Läs mer Frida Boisen Du är inte längre min dotter