Hockeystjärnan Mats Sundin släpper äntligen sin självbiografi

Hockeystjärnan och legendaren Mats Sundin släpper sin efterlängtade självbiografi den 22 oktober 2024. Efter mer än två decennier som hockeyproffs är Mats Sundin redo att berätta sin historia och Bookmark förlag har fått förtroendet att ge ut boken i Sverige.

”När jag började skriva min självbiografi visste jag att jag ville att den skulle handla om mer än bara hockey”, säger Mats Sundin. ”Jag har spelat 18 säsonger i NHL, så hockey är tveklöst ryggraden, men min berättelse handlar också om ett barn som växte upp i Sverige med arbetarklassföräldrar, ett barn som aldrig kunde drömma om att en dag hitta ett hem långt borta i Toronto.”

Mats Sundin skrev historia när han som förste europeiska spelare tog hem #1 placeringen i NHL 1989. Han är också den europeiska spelare som varit kapten i Toronto Maple Leafs allra längst och den som gjort flest mål och samlat flest poäng i ligan. Han har varit en nyckelspelare i det svenska landslaget och medverkat i tre vinter-OS där han var en avgörande faktor bakom det olympiska guldet 2006. 2012 valdes han in i Hockey Hall of Fame.

I självbiografin berättar Mats Sundin för första gången om vägen till framgången. Från barndomen utanför Stockholm och tiden som spelare i Djurgården till livet som proffs på andra sidan Atlanten. Han avslöjar hur snacket gått i omklädningsrummen och tipsen han fått från spelare som Börje Salming, Joe Sakic, Tie Domi och Guy Lafleur. Boken innehåller aldrig tidigare publicerade bilder och avslöjar varför han valt att spela som #13.

”Vi är stolta över att ge ut biografin för en av Sveriges största idrottslegendarer”, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. ”Mats Sundin är en stor inspiration för många och hans berättelse intressant på flera olika plan.”

Mats Sundins självbiografi är skriven tillsammans med Amy Stuart som är en bästsäljande författare tillika en av de få kvinnliga chefscoacherna i världens största ungdomshockeyliga. Boken släpps samtidigt på Bookmark förlag i Sverige och på Simon & Schuster i Kanada. För översättning till svenska står Cecilia Berglund Barklem.