Instiftande av utmärkelsen Årets stallvän

Inför hästlovet sjösätter författaren Sofie Sarenbrant utmärkelsen Årets stallvän, och ett kit skickas i veckan ut till 100 ridskolor i landet. Utmärkelsen ska uppmuntra ridskolorna att lyfta barn och ungdomar som gör stallet till en bättre plats genom sin omtanke för både människor och djur.

På senare år har Sofie Sarenbrant hittat nyckeln till en balanserad och harmonisk vardag när jobbet som författare är som stressigast. För henne finns en plats som alltid ­skänker lugn – stallet. Kärleken till hästarna resulterade i barnboksdebuten Mira och Månen: En vän för livet, som släpptes i september. Boken skildrar utanförskap, svårigheterna med att passa in och hur en ponny kan bli din allra bästa vän.

Stallet kan ibland präglas av en tuff miljö med prestationsångest och konkurrens. Därför har Sofie Sarenbrant valt att sjösätta initiativet Årets stallvän som uppmuntrar ridskolor i landet att lyfta barn och ungdomar som gör stallet till en bättre plats. Årets stallvän behöver inte vara den som rider bäst, har vunnit flest tävlingar eller är mest poppis i stallet. Årets stallvän ser dem som kanske har det tufft i ridskolemiljön och är extra mån om hästarnas bästa.

”Min förhoppning är att ridskolan ska vara en plats för alla och präglas av empati för både människor och djur. Alla passar kanske inte in i en ridskolemiljö, ­hänger kanske inte med i samma utveckling som de andra. Men hästarna kan ha en avgörande roll för att just det barnet ska kliva ur sängen på morgonen”, säger Sofie Sarenbrant.

Ett Årets stallvän-kit – bestående av en bok, ett diplom och en rosett – kommer i veckan att skickas ut till 100 ridskolor i landet.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Totalt har Sofie Sarenbrants böcker sålt i över 5 miljoner exemplar i 17 länder. Del 2 i serien om Mira och Månen kommer i augusti 2023.

För mer information, vänligen kontakta:

Stephanie Demmler, Bookmark förlag
stephanie.demmler@bookmarkforlag.se

Läs mer Mira & Månen : En vän för livet Sofie Sarenbrant