Intervju med Klas Ekman, aktuell med Kusinen

Vinnaren av Årets deckardebut 2021 har skrivit en ny ”västkust-noir”. Kusinen är en mörk, psykologisk thriller om tillit, skuld och självbedrägeri där Klas Ekman skickligt skildrar människor i avgörande faser av livet.

Vad handlar Kusinen om?
Romanen handlar om den livskrisande Fanny som är i fyrtioårsåldern och gått på alla möjliga smällar – och hur hon får ett erbjudande av sin betydligt mindre livskrisande kusin Ulrika att bo hemma hos henne och hennes man Peder under sommaren. Tanken är att Fanny ska få hjälp att komma på fötter igen, men snart dyker en massa hinder upp och de två kusinernas fokus förflyttas till ännu mer akuta och värre problem och deras ännu farligare lösningar. Jag kan utlova lite mord, en del blod, väldigt irriterande typer och en massa vindrickande på en fin altan.

Vilka teman finns i boken?
Det där med arv, miljö och blodsband gick inte att undvika som ett tema – det handlar ju trots allt om två kusiner. Sedan tänker jag att det var roligt att skildra det där med hur allt är content i form av berättelser och hur verkligheten kan formas genom ord. Det där blev en förhoppningsvis rolig motor. Och jag tycker ju att det är väldigt kul att skriva om – och att det blir bra spänning – när folk som aldrig brukar fucka upp gör det med råge och tvingas till diverse drastiska handlingar. På den punkten har boken en del gemensamt med De kapabla.

Hur fick du idén till Kusinen?
Jag verkligen älskar gamla noirberättelser och har några klassiska arketypiska upplägg i den genren som jag vill beta av och göra moderna och aningen skruvade varianter av. Och då helst i vanlig svensk och till synes välstädad miljö. Så jag läste ett gäng franska klassiska thrillers och fick en idé till en variant på ett triangeldrama. Om De kapabla kallades feel bad, så är det här nog snarare – lite hårddraget – en sorts perverterad feel good-historia. Eller om man vill se det som en utvecklingsroman. Idén bara rann ut i ordbehandlaren. Jag skrev synopsis på en förmiddag och tänkte att boken skulle bli jättelätt att skriva.

Hur har det varit att skriva ”den svåra andra boken”?
Ja, det blev ju inte så lätt som jag trodde. Anledningen till att det tagit nästan tre år är att jag först arbetade på en annan bok. Där körde jag fast helt och hållet. Jag kommer att skriva den, så ganska många procent av arbetet med en tredje thriller är i princip redan gjort. Kusinen blev min paus från det där komplicerade projektet, vilket är enormt ironiskt eftersom den tog sådan tid att göra och var skitsvår att få till. Jag visste exakt vad jag ville och hur den skulle sluta, men det tog en herrans massa tid och ansträngning för att nå dit. Det gällde att hitta rätt ton, rätt stämning och få den hyfsat trovärdig – även om den trovärdigheten är i bokens eget universum. Det var inte lätt, men till slut satt allt. Och jag älskar de två huvudpersonerna.

Kusinen släpps den 31 maj.

Läs mer Klas Ekman Kusinen