Katarina Wennstam aktuell med sitt livsprojekt – Döda kvinnor förlåter inte

En av Sveriges mest lästa författare, Katarina Wennstam, släpper idag den historiska kriminalserien Sekelskiftesmorden. Serien inleds med boken Döda kvinnor förlåter inte – en ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet, där fyra kvinnor ur olika samhällsklasser förs samman efter ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården. Det här är Katarina Wennstams mest passionerade bokprojekt någonsin.

”Sekelskiftesmorden”  innebär en vändning i Katarina Wennstams författarskap, utan att skifta fokus från kvinnofrågorna. Serien planeras att fortsatt ges ut en gång om året. Om  skrivandet säger Katarina Wennstam:

”Det här är mitt livs största projekt och mitt skrivande har aldrig varit roligare och mer givande. Mina barn hemma får påminna mig om att vi ska äta middag när jag fastnar i spännande detaljer. Jag skriver om riktiga brottsfall, vilket såklart är spännande för en före detta kriminalreporter. Jag skriver både om polisväsendet och sjukvården från en utmanande tid då Stockholm hade en stor inflyttning och där sjukdomar härjade och folk dog i masstal.”

Huset där Katarina Wennstam bor, vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm, byggdes 1890. Sedan hon flyttade in har hon velat veta mer om de som bodde i huset och hur deras liv såg ut, särskilt kvinnornas. När hon började göra efterforskningar insåg hon att det fanns stoff till en hel bokserie.

”Jag har klivit djupt ner i arkiven för att lära känna dåtidens kvinnor och förstå deras livsvillkor”, säger Katarina Wennstam. ”Researcharbetet har stundtals varit omskakande. Tjänsteflickor utnyttjades sexuellt av sina manliga arbetsgivare och hade nästintill inga rättigheter. Hundratals kvinnor dog varje år av illegala fosterfördrivningar som gjordes med giftiga ämnen som arsenik eller fosfor. Könssjukdomen syfilis spreds som en löpeld, och varje vecka tvingades prostituerade kvinnor att besöka Besiktningsbyrån för att säkerställa att de inte var smittade, något som inte gällde männen.”

”Detta är en av Bookmarks största satsningar genom tiderna. Serien är enormt välarbetad och kommer att göra avtryck i den svenska litteraturen”, säger Ebba Barrett Bandh, förläggare och litterär chef på Bookmark förlag.

Boken släpps även som ljudbok idag och läses in av Katarina Ewerlöf – skådespelare och en av Sveriges mest anlitade och omtyckta ljudboksröster.

Under hösten 2023 håller Katarina Wennstam i stadsvandringar på Södermalm tillsammans med Bookmark förlag från området där  Döda kvinnor förlåter  inte utspelas. Katarina Wennstam publicerar även digitala rundvandringar kring flera platser runt om i Stockholm som har historisk betydelse för bokens karaktärer och handling. Mer information kommer att finnas på  Bookmark förlags hemsida.

Den 18 oktober sker ett publikt scenframträdande på Södra Teatern i Stockholm med Katarina Wennstam och ett urval samtalspartner som besitter expertkunskap i de ämnen som tas upp i boken.

Katarina Wennstam  är en av Sveriges mest lästa författare med en bakgrund som kriminalreporter på SVT. Som frontfigur i den svenska debatten om kvinnors rättigheter och lika villkor har Katarina Wennstam varit avgörande för flera viktiga lagändringar, bland annat den nya samtyckeslagen som trädde i kraft 2018.

Efter två decennier som journalist, författare och debattör i feministiska och kriminalpolitiska frågor har Katarina Wennstam idag hög trovärdighet och en stor plattform på sociala medier. Efter tolv samtida kriminalromaner och tre banbrytande reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor skriver den prisbelönta författaren nu på storsatsningen Sekelskiftesmorden-serien hos Bookmark förlag. Hennes böcker har älskats av läsare och litteraturkritiker och hennes första bok, Flickan och skulden, betraktas idag som en kultbok. Flickan och skulden nominerades till Augustpriset för bästa fackbok och belönades med Vilhelm Moberg-stipendiet, samt Advokatsamfundets Stora Journalistpris. 2019 tilldelades hon svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta gärna:

Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 073 333 8840 eller  magdalena@highlandpr.se

Ebba Barrett Bandh, litterär chef och förläggare, Bookmark förlag ebba.bandh@bookmarkforlag.se

Läs mer Katarina Wennstam Döda kvinnor förlåter inte