Klas Ekmans De kapabla nomineras till Årets deckardebut 2021

De kapabla av författaren Klas Ekman är nominerad till Årets deckardebut i Crimetime Award 2021. Priset delas ut under Bokmässan i Göteborg den 25 september.

Juryns motivering lyder: ”Precis som Max von Sydow gjorde upp i ett parti schack med döden i Bergmans kultfilm spelar huvudkaraktärerna i den här debuten domino med ödet. Ett högst mänskligt felsteg blir den utlösande faktorn som gör att det ena leder till det andra, och snart är de snärjda i ett nät av lögner och intriger där bara den starkaste kan vinna. Diskbänksrealism kombineras med humor i ett thrillerformat vi knappt trodde var möjligt, men som här genomförs med bravur.”

”Det här är otroligt kul och motiveringen är rena drömmen”, säger Klas Ekman. ”För ett år sedan hade jag skrivit alla möjliga och omöjliga sågningar av boken i huvudet, så jag är tacksam att över huvud taget ha blivit nominerad. Det är inte direkt svag konkurrens 2021.”

Vinnaren utses av en jury tillsammans med svenska folkets röster. Priset har delats ut sedan 2015 och arrangeras i år för fjärde året tillsammans med Bokmässan. De övriga nominerade är Syndaren ska vakna av Linda Ståhl (Norstedts), Stranden av Anna Breitholtz Monsén (Bokfabriken), Skolan av Karin Wik (Forum) och Ingen ond man av Leif Appelgren (Lind & Co).

Klas Ekman har en bakgrund som kulturjournalist och har jobbat för tidningar som Svenska Dagbladet, Café och Icon. Hösten 2020 debuterade han skönlitterärt på Bookmark förlag med thrillerromanen De kapabla.

Röstar på boken gör du här fram till den 19 september.

För recensionsex och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Josefine Bergkvist, Bookmark förlag
josefine.bergkvist@bookmarkforlag.se

Läs mer Klas Ekman De kapabla