Kokbok om matsvinn svensk vinnare av Gourmand Awards

Gourmand Awards som årligen utser världens bästa kok- och dryckesböcker har nu utsett svinnkokboken No waste, just taste av Karin Sundgren till svensk vinnare 2020 i kategorin ’Food Waste’.

Den nyutgivna kokboken som belyser och erbjuder lösningar till hushållens matsvinn har korats till vinnare av den internationella tävlingen Gourmand Awards inom kategorin ’Food Waste’ och är därmed den svenska vinnare som har möjlighet att få utmärkelsen ’Best in the World’ inom samma kategori.

– Jag är glad och tacksam för utmärkelsen. Jag hoppas att min bok kan bidra till något positivt och att människor med hjälp av den kan minska sitt vardagssvinn. Det är glädjande att Gourmand Awards väljer att lyfta både ämnet och boken, säger Karin Sundgren.

No waste, just taste är fylld med svinnsmarta recept som hjälper hushållen att inte bara spara tid och pengar, utan även på miljön. Genom att minska matsvinnet blir köket mer välfyllt och med bokens tips och kreativa recept vill kocken Karin Sundgren göra det enklare att bli både en miljöhjälte och mästerkock. Boken bjuder på en unik matresa där hållbarhet och smak står i centrum. Med inspirerande och lättlagade recept kan alla hushåll minska på sitt matsvinn – och få en mer mångsidig och sparsam kost på köpet.

Gourmand Awards delar vanligtvis endast ut sina utmärkelser på hösten, men under rådande läge har man fattat beslut om att presentera några av de nationella vinnarna för året redan nu under våren.

– Kokböcker ska vara precis som maten som serveras, inte bara hållbar utan även vacker och lättillgänglig. Matsvinn är en central fråga för ett mer hållbart samhälle. Jag tror att No waste, just taste kan konkurrera även internationellt. Vi håller tummarna för fortsättningen, säger Pelle Agorelius, Grythyttan, Gourmand Awards representant i Sverige.

Karin Sundgren blev utnämnd till Årets Möteskock 2019, mycket tack vare hennes innovativa arbete på Vår Gård i Saltsjöbaden. Hon jobbar effektivt med alla råvaror för att minska matsvinnet och har även uppmärksammats för de inspirerande middagarna hon lagar på endast matsvinn från lokala butiker.

Gourmand Awards är en årlig utmärkelse som sedan 1995 letat efter världens bästa mat- och dryckesböcker. Böcker nomineras världen över och hundratals böcker från Sverige har bedömts av tävlingens internationella jury. Alla svenska vinnare som Gourmand Awards valt ut kvalificeras vidare och tävlar om titeln ’Best in the World’ i sin respektive kategori. Resultatet i ’Best in the World’ tillkännages 2021.

Läs mer No waste, Just taste Karin Sundgren Ny kokbok om matsvinn spar på både plånbok och miljö