Lauren Groff följer upp Matrix med modern Robinson Crusoe

Nu finns Den vilda flykten på svenska. Boken utspelar sig under tidigt 1600-tal och är en fristående fortsättning på medeltidsskildringen Matrix. Författaren Lauren Groff har utnämnts till en av de bästa författarna i sin generation, tilldelats över ett tjugotal prestigefyllda priser och i år listats som en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Hennes nya bok är en poetisk äventyrshistoria med många kommentarer till vår samtid.

”Jag vill ta upp det akuta tillstånd vi lever i just nu, och jag tror att man kan närma sig klimatkatastrofen genom en historisk lins. Det förflutna och framtiden är alltid i dialog. Det är inte mer än den moderna författarens uppgift att hitta kopplingen mellan de två epokerna”, säger Lauren Groff om varför hon skrev Den vilda flykten.

Den vilda flykten är en hisnande äventyrshistoria om en ung tjänsteflicka på flykt från svält och misär i den engelska bosättningen Jamestown, 1609 i delstaten Virginia. Det är en postkolonial Robinson Crusoe där flickan rusar fram genom den skrämmande naturen med samma hastighet och av liknande anledningar som många av oss idag skulle vilja fly vår samtid.

”Det är en bok som är svindlande snabb och spännande, samtidigt som det vackra språket bjuder till eftertanke och meditation”, säger förläggare Anna Cecilia Weschke. ”Jag har aldrig läst en bok som satt sig så djupt i mig tidigare.”

Med Groffs karakteristiska förmåga att genom språket sammanfoga människan med sin miljö är detta en berättelse, som likt Matrix, ger oss en historisk förankring samtidigt som den skriver ny kvinnohistoria. För översättning står Bogg Johanna Karlsson.

Lauren Groff är trefaldig National Book Award-finalist och vinnare av såväl The Story Prize som Grand prix de littérature américaine och Joyce Carol Oates-priset. Hennes böcker finns översatta till fler än 30 språk och hennes noveller publiceras regelbundet i The New Yorker. Hon har nyligen öppnat en bokhandel, The Lynx, i Gainesville och nu senast utnämnts till en av världens 100 mest inflytelserika personer av TIME.

Läs mer Den vilda flykten Lauren Groff