Lauren Groff till Bokmässan för svenska releasen av sin genombrottsroman

Äntligen släpps Ödet och ursinnet av trefaldiga National Book Award-finalisten Lauren Groff. Romanen har redan översatts till fler än 20 språk, men kommer på svenska först efter att hennes senaste bok, Matrix, etablerat författaren i Sverige.


”Det är en rent svindlande läsupplevelse”, säger förläggare Anna Cecilia Weschke. ”Jag har aldrig förr läst något som så lustfyllt spänner mellan antika dramer, Shakespeare och nutidens New York. Groff är en av vår tids mest intressanta författare.”

Ödet och ursinnet är en kärlekshistoria berättad ur först hans och sedan hennes perspektiv. Förenade av en glödande passion driver de älskande varandra genom livet i tron om att de är oskiljaktiga, till dess att ödet krossar allt som gett sken av vara så framgångsrikt och ursinnet tar över.

Romanen, som blev en omedelbar New York Times-bästsäljare, har utsetts till årets bok av både Barack Obama och Amazon, samt fått tidningen Granta att utnämna författaren till en av de bästa i sin generation. Översättningen till svenska är gjord av Bogg Johanna Karlsson.

Lauren Groff kommer att gästa Bokmässan i Göteborg för att prata om sina böcker. Hon har hittills skrivit fyra romaner och två novellsamlingar, varav samtliga blivit prisbelönta, nu senast förärades hon Joyce Carol Oates-priset för Matrix, som just släppts i pocket på svenska.

Läs mer Ödet och ursinnet Lauren Groff Läsguide Ödet och ursinnet