Ljungdahl & Jinghede aktuella med efterlängtad uppföljare om spanaren Nikki Kahn och jakten på en seriemördare

Den 7 maj kommer den prisade författarduon som tog hem Adlibrispriset Årets debut 2022, polisexperterna Lena Ljungdahl och Anna Jinghede, ut med sin andra roman – Dödens hand. Boken blev Adlibris mest sålda bok under mars när den kunde förhandsbokas online. Författarparet har en omfattande kompetens inom polisväsendet som spanare och kriminaltekniker och driver en av Sveriges mest framstående true crime-poddar – Över min döda kropp.

Lena Ljungdahl och Anna Jinghede har spaning, utredning, kriminalteknik och dödligt våld som expertområden. Deras mål har varit att skildra polisarbetet på ett så verklighetstroget sätt som möjligt utan att för den delen tappa spänning.

Lena Ljungdahl har setts mycket i medierna den senaste tiden som expert inom skolskjutningar. Hon utbildar myndigheter och organisationer inom bland annat terrordåd och PDV (pågående dödligt våld).

Anna Jinghede är kriminaltekniker och ingår just nu i ett regeringsuppdrag med syfte att kartlägga strypvåld där hon, knuten till Rättsmedicinalverket, forskar på ämnet. Hon är rättsodontolog och identifierar döda vid större olyckor och kriser, som exempelvis vid arbetsplats- och trafikolyckor, efter tsunamin i Thailand och efter terrordådet på Drottninggatan.

Dödens hand – handling

Försvinnandet av en miljonärshustru engagerar medierna, samtidigt som ett brutalt mord i en trappuppgång landar hos spanaren Nikki Kahn och hennes kollegor på Grova brott. Själva mordet har bevittnats av en granne genom ett dörrtitthål och offret visar sig sakna fyra fingrar. När miljonärshustrun påträffas död, och även hon med kapade fingrar måste utredarna hitta sambandet mellan de två brotten. Misstankarna att det rör sig om en seriemördare gör att jakten blir en kamp mot tiden, på liv och död.

Dödens hand är den andra delen i serien om Nikki Kahn. Böckerna följer den hårt arbetande spanaren Nikki Kahn och hennes kollegor på Grova brott i Stockholm. Delarna i serien kan läsas fristående men läsaren har behållning av att läsa hela serien för att ta del av Nikkis historia och relationerna som utvecklas över tid.

Turné för att möta läsare och poddlyssnare

Krimduon Ljungdahl och Jinghede är just nu på turné för att möta sina läsare och poddlyssnare. Ett mycket välbesökt evenemang har ägt rum på Steam Hotel i Västerås, och kvarstår gör Göteborg den 31 mars och Ystad den 1 juni.

Mer information och anmälningsinformation om Ljungdahl & Jinghedes vårturné hittar ni inom kort på @ljungdahlochjinghede (Instagram) och ljungdahlochjinghede.se.

Förutom att duon prisades med Adlibrispriset Årets debut 2022 kom också true crime-podden Över min döda kropp med cirka 300 000 lyssningar per månad på plats tre i Årets krimpodd 2023.

Dödens hand kommer ut den 7 maj. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

Ljudboken läses in av skådespelerskan Eva Röse.

Lena Ljungdahl är före detta polis som tidigare arbetade som spanare och förundersökningsledare. Numera arbetar hon som krim- och säkerhetsexpert, skolsäkerhetsspecialist, föreläsare, författare och poddare liksom lärare på juristlinjen. Även rådgivare för myndigheten Center mot våldsbejakande extremism. 2020 vann hon Qnetpriset för Årets kvinna inom säkerhetsbranschen. Har varit med i programmet Tjuv och polis på SVT.

Anna Jinghede är polis, kriminaltekniker, rättsodontolog, doktorand och krönikör. Hennes huvudsakliga syssla är att säkra spår på brottsplatser. Som rättsodontolog bidrar hon främst med identifieringsarbetet vid katastrofer i Sverige och utomlands. Hon har skrivit böckerna Den våldsutsatta patienten i tandvården och Handbok i akuttandvård. Anna forskar om bl.a. dödligt våld mot barn, dödligt och icke dödligt våld mot kvinnor samt strypvåld. Har varit med i programmet Tjuv och polis på SVT.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se

För mer information och recensionsexemplar, kontakta gärna:
Frida Påhlsson, redaktör, Bookmark förlag, tel: 0739 207619 eller frida.pahlsson@bookmarkforlag.se

Läs mer Dödens hand Lena Ljungdahl och Anna Jinghede