Mord, tystnadskultur och familjehemligheter i ny deckare av Lina Bengtsdotter

Den 14 maj släpper den tidigare vinnaren av Crimetimes debutpris, Lina Bengtsdotter, sin femte roman Korpen. I deckaren, som är den första boken i en ny serie, konfronteras kriminalinspektör Sakka Pienni med ett mordfall i en av Sveriges rikaste förorter samtidigt som hon plågas av barndomsminnen från norr och en annalkande mani.

Det var när Lina Bengtsdotter började utforska det samiska arvet på sin fars sida som hon fick inspiration till en ny huvudkaraktär. Med serien om Sakka Pienni tar Lina Bengtsdotter steget ut i deckarvärlden med ett större fokus på polisutredning än i sina tidigare spänningsböcker. Korpen lägger inte enbart fokus på brottet här och nu utan även på det förgångna: Hur formar det som hänt i våra liv vårt nu?

”I Korpen återkommer de teman som fascinerar mig”, säger Lina Bengtsdotter. ”Jag skriver om dem som tappat fotfästet och fallit, om röster som tystnat och glömts bort, om det svåra och sårbara i att vara människa, även på samhällets solsida. Och så, ett mord …”

Korpen inleds med att en nybliven ung mamma hittas ihjälskjuten i sin lyxvilla i Djursholm. Kriminalinspektör Sakka Pienni och resten av teamet på regionala utredningsenheten i Stockholm får mordfallet på sitt bord. I takt med att fallet växer börjar Sakka plågas av minnen från mörkerlandet i norr. Samtidigt gör hon allt för att dölja den hemlighet som kan ödelägga såväl hennes privatliv som yrkeskarriär. Snart är Sakkas största rädsla inte bara att förlora mördaren ur sikte, utan något som är ännu värre: att förlora sig själv.

”Bengtsdotter väver skickligt samman överklassliv med samisk kultur och utredningsborrande med tystnadskultur. Sträckläsningsfaktorn är underbart hög”, skriver BTJ i en förhandsrecension.

Lina Bengtsdotter debuterade 2017 med Annabelle, som tilldelades Crimetime Specsavers Award för bästa deckardebut. Rättigheterna till boken såldes till över tjugo länder. Uppföljarna i Charlie Lager-serien – Francesca och Beatrice – fick också ett mycket fint mottagande. Samtliga böcker utspelar sig i Gullspång, där Lina Bengtsdotter växte upp. 2022 släpptes den fristående spänningsromanen Lågorna. Vid sidan av författarskapet arbetar Lina Bengtsdotter som lärare i svenska och psykologi. Hon bor i Djursholm.

Vid intervjuförfrågningar, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 073-333 88 40 eller magdalena@highlandpr.se

För mer information om boken och recensionsexemplar, kontakta gärna:
Frida Påhlsson, redaktör, Bookmark förlag, tel: 073-920 76 19 eller frida.pahlsson@bookmarkforlag.se

Läs mer Korpen Lina Bengtsdotter