Fotograf: Kajsa Göransson

Ny roman om Karin Larsson – om konstnärskapet och att överge sin dröm

Verksam i förra sekelskiftets Sverige var Karin Larsson, tidigare Bergöö, en mycket lovande konstnär. Idag anses hon vara en av våra mest kreativa ikoner. I romanen Jag: En roman om Karin Larsson skildrar författaren Ulrika Ewerman hennes liv från år 1882. Vi får följa hennes konstnärskap från då hon träffar Carl Larsson fram tills att de gifter sig, med ett kortare nedslag i deras liv längre fram i äktenskapet.

– Jag har utforskat och skriver om varför Karin Larsson slutade måla och vad hon gav upp. Hur kärlekshistorien mellan Karin och Carl såg ut, och hur det gick till när de träffades. Jag vill visa en ny sida av dem som inte har uppmärksammats tidigare, en tid som Karin beskrivit som en av de lyckligaste perioderna i livet, nämligen den på konstnärskolonin i Grez i Frankrike. Deras första förälskade år innan de fick barn och innan Sundborn, säger Ulrika Ewerman.

Carl var på många sätt både mörk och svår när paret träffades, med ett skiftande humör och flera trauman i bagaget. Han led av klasskomplex och kände sig alltid som en udda fågel. Han var även för sin tid gammeldags i sin syn på kvinnans roll, och speciellt hennes närvaro i konstetablissemanget. Även om det fanns en stark kärlek och åtrå, så kom Karins egna drömmar om att måla alltmer i skymundan, samtidigt som Carl blev alltmer beroende av Karin i sitt konstnärskap. Ingen Carl utan Karin.

– Karin Larsson ansågs ha en stor talang för oljemåleriet och hennes uttryckliga vilja var att leva för konsten, ändå övergav hon måleriet när hon träffade Carl. Istället tog hon hand om deras sju barn, skapade ett av världens mest kända konstnärshem och arbetade med inredning och textil konst. Och som hon lyckades. 100 år efter sin död är hon fortfarande en stilikon och anses vara nyskapande även med vår tids mått mätt, säger Ulrika Ewerman.

Jag: En roman om Karin Larsson släpps den 17 september. Ljudboken kommer i november och läses in av Anna Maria Käll.

Handling
När Karin kliver av tåget i Grez-sur-Loing utanför Paris vet hon inte att hennes liv är på väg att förändras för alltid. Efter flera års studier på Konstakademin är hon en stigande konstnärsstjärna och ska äntligen få möjlighet att inspireras av naturen och måla plein air. Hon ser framför sig en sommar med oljefläckiga fingrar, tidiga morgnar och stilla samtal med konstnärskollegor. Ett säkert äventyr med tydligt slutdatum.

På plats i konstnärskolonin finns en brokig skara människor, men ingen sätter lika stora spår hos Karin som Carl. Redan när hon hör en viskning om den etablerade målaren och illustratören tänds en gnista som sakta växer sig större. Snart ställs hon inför ett omöjligt val som kommer att eka genom generationer.

Med hjälp av gedigen research har Ulrika Ewerman skrivit en roman som riktar strålkastaren mot en konstnär som har satt sin prägel på allt från mode och textilkonst till inredning och möbeldesign.

Ulrika Ewerman är uppvuxen i Uppsala och numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade med Monica Magnus 1966, och kom därefter med sin andra roman Ormens år. 2023 dök hon in i Carl och Karin Larssons värld då hon skrev boken Ett hem tillsammans med Elsa Billgren och Carl Larsson-gården. Ewerman är utbildad på Konstfack och ägnade sig, parallellt med att skriva om paret Larssons världsberömda konstnärshem, även åt att jobba på konstverket ”Karin Larsson flyttar hemifrån” som ställdes ut på Liljevalchs vårsalong 2024. Hösten 2024 är hon aktuell med romanen Jag: En roman om Karin Larsson.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, Highland PR, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se
Louise Eriksson, förläggare, Bookmark förlag, tel: 0729 118337 eller e-post: louise.eriksson@bookmarkforlag.se

Läs mer Jag: En roman om Karin Larsson Ulrika Ewerman