Sensationsdebut om den stora kärleken i 60-talets Sverige

Nu släpps Monica Magnus 1966 – en gripande verklighetsbaserad roman som skildrar den trasiga relationen mellan mor och dotter och en kärlek som trots alla odds sätter världen i gungning.

Efter att ha levt med skuggan av sin syster över sig genom hela sin uppväxt påbörjade Ulrika Ewerman ett researcharbete för att hitta svar om vad som egentligen hände sommaren 1966. Resultatet av hennes sökande blev den verklighetsbaserade debutromanen Monica Magnus 1966 om systern Monica som hon aldrig fick möjlighet att träffa.

”Jag har alltid varit medveten om att jag inte var ett kärleksbarn, jag var ett sorgbarn. Jag skulle fungera som ett plåster på sorgen som min syster lämnade efter sig”, berättar Ewerman. ”Det var ingen som pratade om Monica hemma så jag fick aldrig chansen att lära känna henne. Jag började skriva boken för att ge min bror möjlighet att sörja sin storasyster, men det blev i slutändan något mer än så. Det känns som att jag äntligen fått lära känna min syster.”

Monica Magnus 1966 tar avstamp i 60-talets Uppsala och skildrar berättelsen om fjortonåriga Monica, den åtta år äldre Magnus och Monicas mamma Anna-Britt. Det är en roman om den stora kärleken och hur en sårig mor- och dotterrelation kan eka genom decennierna.

”Ulrika Ewerman är en otroligt skicklig debutförfattare. Av alla de över tretusen manus som vi någonsin fått in till Bookmark sticker Monica Magnus 1966 ut som det överlägset starkaste och det första vi tagit beslut om att ge ut”, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark Förlag.

Ulrika Ewerman är uppvuxen i Uppsala och numera bosatt i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack och Monica Magnus 1966 är hennes debutroman.

Läs mer Ulrika Ewerman Monica Magnus 1966