Sofie Sarenbrant är årets deckarförfattare

Sofie Sarenbrant fick under Bokmässan i Göteborg ta emot pris som årets svenska deckarförfattare 2019.

”Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle ta hem det här, med tanke på hur många fantastiska deckarförfattare som finns. Det betyder mycket för mig att vinna ett pris som folket har avgjort”, säger Sofie Sarenbrant. ”Det här priset delar jag med Bookmark förlag och alla som har hjälpt mig med böckerna genom åren. Jag kan absolut inte ta åt mig äran själv, att lyckas som författare handlar mycket om teamwork.”

Det nyinstiftade priset delades ut av bokströmningstjänsten BookBeat i samarbete med deckarfestivalen Crimetime.

Priset, som är helt datadrivet, baseras på hur många som har börjat lyssna på de nominerade författarnas tre senaste böcker, hur stor andel som lyssnat igenom hela böckerna samt snittbetyget från användarna.

”Sofie Sarenbrant är en av BookBeats allra populäraste författare genom tiderna. Hennes böcker är älskade av lyssnarna och de har belönat henne med fantastiska betyg. Sofie är en väldigt värdig vinnare av priset”, säger Anna Riklund, Head of Content Curation på BookBeat.

Claes Ericson, förlagschef på Bookmark förlag, är stolt över utmärkelsen. ”Detta är lyssnarnas och läsarnas pris, och det gör mig mycket glad! Samtidigt har jag alltid vetat att Sofie är en av de allra bästa och det är en ära att få vara med på denna resa!”

De övriga nominerade till priset var Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt, Mari Jungstedt, Lars Kepler och Emelie Schepp.

Sofie Sarenbrant är känd för sina relationsdrivna samtidsdeckare. Hennes serie om kriminalinspektör Emma Sköld har sålt i över 2 miljoner exemplar och till 14 länder. Den senaste boken Skamvrån släpptes tidigare i år och i maj 2020 kommer den åttonde delen i serien: Mytomanen.

Läs mer Sofie Sarenbrant Skamvrån