Sofie Sarenbrant följer upp älskad barnboksdebut

Efter flera år som bästsäljande deckarförfattare barnboksdebuterade Sofie Sarenbrant förra året med En vän för livet. Idag släpps den fristående uppföljaren Ett hjärta av guld. I serien, som är inspirerad av de hästböcker Sofie själv läste som ung, får vi följa trettonåriga Mira och hennes favoritponny Månen. Men ambitionen är att boken ska vara mer än bara en läsupplevelse.

Mira & Månen: Ett hjärta av guld vänder sig till barn i åldern 9 till 12 år och skildrar drömmar och rädslor, vänskap och svek, och hur en häst kan bli din allra bästa vän.

Helst skulle Mira bara vilja hänga i stallet, men ibland måste hon göra saker hon inte tycker är kul. Som att gå på utredning på BUP. Hon är också orolig för sin mamma, som inte är sig själv efter utbrändheten och kämpar med att få ekonomin att gå ihop. När Mira ramlar av Månen och hamnar på akuten inser hon att det kanske vore allra bäst om hon helt slutade att rida …

Men Sofie Sarenbrant vill skapa något mer utöver en läsupplevelse. Hon vill skildra utanförskap. Mira är en huvudperson som inte riktigt passar in i ridskolemiljön. Eller i skolan heller för den delen.

Ett hjärta av guld betyder så mycket för mig. Jag älskar att skriva om Mira och hennes olika utmaningar och missförstånd. Men också om hennes framsteg och mod”, säger Sofie Sarenbrant. ”Många känner nog igen sig i Mira och kan få tröst och stöd av att läsa om någon som har utmaningar.”

I Dagens Nyheter skrev Lotta Olsson att En vän för livet, som släpptes hösten 2022, var ”en imponerande debut” där Sofie utnyttjar sina kunskaper som deckarförfattare till fullo. Inte genom mord och våld – ”i stället är det klassiska skräckscener med kamrater och oförstående lärare som trissar upp tempot”.

Samma år instiftade Sofie Sarenbrant utmärkelsen ”Årets stallvän” som skickades ut till 100 ridskolor, i syfte att belöna engagemang och kärlek till hästar istället för prestation i sadeln. I samband med släppet av Ett hjärta av guld kommer hon att stötta en hästverksamhet som vänder sig till barn med olika utmaningar.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Den fängslande och samhälls­aktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Böckerna har sålt i över fem miljoner exemplar i 17 länder. Hennes senaste deckare Parasiten blev sommarens mest lyssnade ljudbok på samtliga streaming­tjänster. Hösten 2021 släpptes Munkavle, ett drabbande vittnesmål om konsekvenserna av de övergrepp Sofie Sarenbrant utsattes för som barn. År 2022 debuterade hon även som barnboksförfattare.

Läs mer Sofie Sarenbrant Mira & Månen : Ett hjärta av guld