Sofie Sarenbrant kan vinna pris som Årets svenska deckarförfattare för tredje året i rad

Sofie Sarenbrant är nominerad till Årets svenska deckarförfattare 2021, en utmärkelse som hon vunnit både 2019 och 2020. Priset delas ut av strömningstjänsten BookBeat i samarbete med deckarfestivalen Crimetime i Göteborg den 25 september.

”Äntligen är det dags att hylla alla fantastiska svenska deckarförfattare igen med det här priset som via sammanvägd data visar vem som verkligen varit bäst det senaste året. Vi tittar nu tillbaka på ett fint år för deckargenren med en ovanligt stark utgivning. Som nomineringslistan visar står sig de etablerade namnen otroligt starkt och fortsätter locka fler och fler lyssnare och läsare år efter år. All insamlad data visar att det än så länge är väldigt jämt mellan de nominerade, så det ska bli spännande att se hur användarna lyssnar, läser och sätter betyg de här sista veckorna innan priset delas ut”, säger Anna Riklund, Head of Content Curation på BookBeat.

Priset är helt datadrivet och baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste deckarna från bokaktuella svenska deckarförfattare har varit under det senaste året. Nytt för i år är att även betyget för böckernas uppläsning räknas in.

”Vilka fantastiska nyheter! Vad roligt att Skyddsängeln och de tidigare delarna i serien om Emma Sköld fungerar så bra som ljudbok. Det är förstås mycket tack vare uppläsaren Katarina Ewerlöf”, säger Sofie Sarenbrant.

De övriga nominerade till Årets svenska deckarförfattare 2021 är Mari Jungstedt, Lars Kepler, Emelie Schepp och Viveca Sten.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och hennes böcker har sålt i över 3,5 miljoner exemplar i 15 länder. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Samtliga delar är inlästa av Katarina Ewerlöf. I maj 2022 släpps den tionde delen i serien.


Kontaktperson: Stephanie Demmler

Läs mer Sofie Sarenbrant Skamvrån Mytomanen Skyddsängeln