Tom Malmquist skildrar följderna av spelskandalen i romanen Istid

Idag släpps Tom Malmquists självbiografiska roman Istid. Det är en berörande skildring av en far och son-relation som utsätts för svåra prövningar i skuggan av spelskandalen – med efterdyningar som når över flera decennier.

Tom befinner sig i New York på ett författarbesök. Han är på toppen av sin karriär – hans bok I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv har hyllats i New York Times Book Review. Men plötsligt sker något som slungar honom tillbaka i tiden – till det skeende som så tydligt bildar ett före och ett efter i hans och familjens liv. Kollapsen är ett faktum.

Tom minns ögonblicket då hans pappa, sportjournalisten Thomas ”Malmen” Malmquist, ett par månader in på det nya året 1990 frågade om han ville höra något stort. Avslöjandet av härvan med uppgjorda matcher ledde till att hot och livvakter blev en del av vardagen. Han minns den lovande ishockeykarriären – friheten på isen, stoltheten i pappans blick – och hur allt smulades sönder i kölvattnet av spelskandalen.

”Det är över tio år sedan min pappa på dödsbädden bad mig skriva den här boken. Då orkade jag inte. Men någonstans har jag alltid vetat att den behövde blir skriven. Jag är skyldig pappa det”, säger Tom Malmquist.

Istid navigerar genom fyra decennier i en ocensurerad skildring av en sårig far och son-relation. Tom Malmquist avtäcker med litterär skärpa parallellerna till sin nuvarande roll som författare och familjefar, samtidigt som han kastar nytt historiskt ljus över spelskandalen.

Istid är en berörande och laddad självbiografisk roman om relationer, trauma, identitet och försoning. Tom Malmquists språk bränner till med en intensitet och formuleringskonst lika gnistrande skarpa som skridskoskärens spår över isen. En smärtsam njutning att läsa!” säger förläggare Stephanie Demmler.

Tom Malmquist debuterade 2007 med diktsamlingen Sudden death. 2015 släpptes den självbiografiska romandebuten I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, som skildrar sambon Karins död bara en vecka efter att deras dotter Livia föddes. Boken fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, och belönades med Karin Boyes litterära pris, Dagens Nyheters kulturpris samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. 2019 släpptes All den luft som omger oss och följdes 2021 av Döda löv.

Ljudboken till Istid är inläst av Alexander Salzberger och släpps den 3 oktober.

Har du en förfrågan om intervju? Vänligen kontakta Lars Johansson, Talk to the Heart, på lars@talktotheheart.se eller 073-820 99 44.

För mer information om författare/bok, hör av dig till Stephanie Demmler på Bookmark Förlag, stephanie.demmler@bookmarkforlag.se eller till agent Erik Larsson, Albatros Agency, på erik@albatrosagency.com eller 072-992 31 16.

Läs mer Tom Malmquist Istid