Ulrika Ewerman återvänder efter den hyllade debuten

Efter den verklighetsbaserade debutromanen Monica Magnus 1966, som hyllades till skyarna av både läsare och kritiker, återvänder Ulrika Ewerman nu med den helt fiktiva Ormens år, en vackert brännande berättelse om familjeband och viljan att slå sig fri.

Idag släpps Ormens år – en gripande roman som Bibliotekstjänst kallar ”en effektfull och omsorgsfullt bearbetad berättelse om oönskad skörhet och viljan att frigöra sig från sina känslor.” Till skillnad från debuten, som inspirerades av en sann berättelse, är det en helt fiktiv historia.

”Med Ormens år ville jag skapa en vemodig värld som växer fram genom både språk och karaktärer. Själva skrivprocessen har varit en resa som är svår att jämföra med skrivandet av Monica Magnus 1966”, säger Ulrika Ewerman om skillnaden i att skriva sin första och andra roman. ”Jag har varit mer självkritisk och vänt på varje formulering i hopp om att karaktärerna ska väckas till liv hos läsaren.”

Boken handlar om Judith, som under sin kringflyttande uppväxt aldrig vågat lita på att något kan bestå. När hon 1956 träffar syskonen Valter och Vera hoppas hon för första gången att hennes familj ska rota sig och inte flytta vidare. Hon får sin önskan uppfylld och trion förblir oskiljaktiga genom barndomen. Tack vare Valter inser Judith att det kanske inte är så farligt att vara beroende av någon.

”Att kunna följa upp en så pass briljant debut med en ännu mer kraftfull roman är få förunnat och vi är stolta att se hur Ewermans tonsättande författarskap fortsätter att växa”, säger Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark förlag.

Ormens år är en vacker och vemodig berättelse om den sanna kärleken och mörka familjeband, men också om viljan att frigöra sig från den roll man tilldelats. Med ämnen som utsatthet, syskonskap och det förflutna i fokus är det en roman som fram till sista sidan vägrar släppa taget om läsaren.

Ulrika Ewerman är uppvuxen i Uppsala och numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2020 med den hyllade romanen Monica Magnus 1966 som baserades på verkliga händelser. Ormens år är hennes andra roman.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Malin Weisby Kratz6
Weisby Kratz Kommunikation
malin@weisbykratzkommunikation.se
073-614 09 81

För recensionsex eller mer information om boken, vänligen kontakta:
Louise Eriksson
Bookmark Förlag
louise.eriksson@bookmarkforlag.se
072-911 83 37

Läs mer Ulrika Ewerman Monica Magnus 1966 Sensationsdebut om den stora kärleken i 60-talets Sverige Ormens år