Unik inblick i virusforskningen och hotet från naturen i ny bok

Idag släpps boken Virusvarning: Om högrisklabb, fladdermöss och bioterrorism – en granskande skildring från journalisterna Henrik Ennart och Gunilla von Hall om världens virusforskning och dess svaga länkar.

Den största hälsokrisen i modern tid. Experterna står handfallna medan länder stänger ner och hela sjukvårdssystem kollapsar. Inom loppet av några veckor har viskningar om ett mystiskt nytt virus kulminerat i en världsomfattande pandemi. Men vad var det egentligen som hände – och finns det en risk att det händer igen?

”Covid-19 blev en av de största hälsokriserna i modern tid, och ett av målen med boken har varit att uppmärksamma att liknande virusutbrott sannolikt kommer att ske igen om inget förändras”, säger Ennart om boken. ”Den mänskliga faktorn spelar också en stor roll i vår bristande beredskap inför framtida pandemier. Politiskt maktspel och mörkläggningar är andra risker för hur pandemier utvecklas”, fortsätter von Hall.

Virusvarning: Om högrisklabb, fladdermöss och bioterrorism synliggör Ennart och von Hall den tidigare okända världen av biologiska högrisklabb och granskar hur människans intrång i naturen kan orsaka framtida pandemier. Längs vägen följer de covid-19:s framfart och försöker reda ut vad som egentligen skedde bakom kulisserna – där teorin om en labbläcka gick från att vara en bespottad konspirationsteori till en reell farhåga som visat sig vara värd att undersöka.

Henrik Ennart är en flerfaldigt prisbelönad vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet och har under lång tid rapporterat om forskningsnyheter och gjort sig känd för sina banbrytande reportage. Han har tidigare utkommit med ett flertal böcker, däribland den kritikerrosade serien Happy Food med Niklas Ekstedt.

Gunilla von Hall är en erfaren utrikeskorrespondent för Svenska Dagbladet, baserad i Genève. Hon har övervakat bland annat FN och internationella konflikter från fler än 40 länder. Sedan starten av pandemin har hon rapporterat om virusets utbredning genom bevakning av WHO och andra internationella hälsoorganisationer.

Presskontakt:
Erik Belin
Kult PR
E-post: erik.belin@kultpr.se
Tel: + 46 (0) 73 066 90 78 

Förlagskontakt:
Louise Eriksson
Bookmark Förlag
E-post: louise.eriksson@bookmarkforlag.se
Tel: + 46 (0) 72 911 83 37

Läs mer Virusvarning: Om högrisklabb, fladdermöss och bioterrorism Henrik Ennart och Gunilla von Hall