Vinnarna utsedda i Bookmark Förlags skrivtävling för unga

För andra året i rad har Bookmark Förlag utlyst en skrivtävling för ungdomar. Nu har de tre vinnarna korats. Alice Jonsson, 16 år från Östra Ryd utanför Norrköping kammar hem förstapriset bestående av 10 000 kronor, en resa till Bokmässan i Göteborg samt en publicering i tidningen Allas.

Skrivtävlingen startade 2022 för att uppmuntra ungdomar till kreativt skrivande och hölls nu för andra året i rad. Ungdomar mellan 16 till 19 år skickade in både noveller, dikter och påbörjade romaner och totalt inkom över 80 bidrag.

”Det finns otroligt många begåvade ungdomar ute i landet”, säger Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark och jurymedlem. ”Som förlag sitter vi här på en viktig position där vi kan öppna upp dörrar för framtiden. Att vinna en skrivtävling i ung ålder kan bli en avgörande faktor till att man väljer att fortsätta satsa på sitt skrivande.”

På första plats kom Alice Jonsson med dikten ”Klyftor av apelsin”. På andra plats kom Gustav Samuelson, 17 år från Förslöv utanför Helsingborg med sin novell ”Okunnighet är den sista nåden” och på tredje plats kom Dima Rashid, 17 år från Alby med dikten ”Ska hon ta den”. Alla vinner en publicering i Allas samt en prissumma på 10 000 kronor, 3 000 kronor respektive 2 000 kronor. Vinnaren får också en resa till Bokmässan i Göteborg och bjuds på en fullspäckad heldag med seminarier, böcker och lunch med förlaget.

”Det är en otrolig ära. Att vinna detta pris handlar för mig inte i första hand om pengar eller gratulationer. Det största priset jag vinner är ett kvitto på att det jag kan skapa även har kvalitet. Aldrig förut har jag publicerat min egen poesi på det här sättet och därför betyder min vinst otroligt mycket”, säger Alice Jonsson.

Juryn har bestått av Agri Ismaïl som är litteraturkritiker och skribent på Expressen Kultur, Sara Nazari som är en av Sveriges främsta spoken word-poeter och som synts på många stora scener samt Pascal Engman – en av de mest lästa deckarförfattarna i sin generation som också driver en stiftelse som verkar läsfrämjande. Tillsammans med Bookmarks litterära chef Ebba Barrett Bandh har de utsett tävlingens vinnare.

Dikten, ”Klyftor av apelsin” prisas av juryn med motiveringen: En dikt som både berör och imponerar med sitt vackra och starka bildspråk. Metaforerna och stilgreppen tyder på en stilmässig mognad och medvetenhet, samtidigt som dikten rör sig träffsäkert från det lilla till det stora, från det personliga till en större helhet.

Vinnare av Bookmark Förlags skrivtävling 2023:

  1. Alice Jonsson, 16 år från Östra Ryd med dikten ”Klyftor av apelsin”
  2. Gustav Samuelson, 17 år från Förslöv med novellen ”Okunnighet är den sista nåden”
  3. Dima Rashid, 17 år från Alby med dikten ”Ska hon ta den”

För frågor eller kontakt med vinnarna, vänligen kontakta:

Moa Chambers, moa.chambers@bookmarkforlag.se

Här kan du läsa de vinnande bidragen.

Läs mer Bookmark Förlag anordnar skrivtävling för unga för andra året i rad