Besök Medelhavets smakrika värld i ny kokbok

Nu släpps boken ”Den goda maten” av Henrik Ennart och Charlotte Fredriksson. I denna bok om den hemliga blå zonen Cilento får vi lära oss mer om hur Medelhavskost och rätt livsstil kan vara nyckeln till friskt åldrande.

Välkommen till Cilento, den hemliga blå zonen som ligger gömd mellan berg och hav på Italiens sydvästra kust. Här hittar du den ursprungliga Medelhavskosten, som beskrevs första gången i början av 1950-talet. Redan då fascinerade området både matkännare och forskare. I denna undangömda region blir nämligen inte bara människorna väldigt gamla, de håller sig också friska mycket länge. Men vad är det som ligger bakom detta fenomen?

”Medelhavskost är ett välkänt begrepp och den bevisat mest hälsosamma kosthållningen i hela världen. Idag har termen utarmats och ’Medelhavskost’ har fyllts med allt möjligt – oberoende av vad själva ursprunget egentligen innebär”, säger Henrik Ennart om uppkomsten till boken. ”I denna bok ville vi gå tillbaka till platsen där allt en gång började och visa upp den holistiska livsstilen som faktiskt kan ge oss svar på hur vi ska göra för att leva ett mer hållbart, friskt och meningfullt liv”, fortsätter Charlotte Fredriksson.

De senaste åren har forskare från hela världen återvänt till Cilento-regionen och precis som sina föregångare på 1950-talet häpnats över de låga andelarna av både hjärtsjukdomar, demens och cancer. I Den goda maten får vi lära oss om den senaste forskningen och bjuds dessutom på traditionell mat från området, både det som äts till vardag och det som sparas till fest.

”Boken är ett praktverk innehållandes häpnadsväckande forskning kombinerat med enkla och goda recept. Alla aspekter av livet behandlas och det är en läsupplevelse utöver det vanliga”, säger Louise Eriksson, förläggare på Bookmark förlag.

Henrik Ennart är vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet och har under lång tid skrivit om mat och hälsa. Han har tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt rönt många framgångar med serien Happy Food.

Charlotte Fredriksson är föreläsare, yogalärare och kostrådgivare med lång erfarenhet inom hälsa, mat och hållbara livsstilsförändringar.

Presskontakt:
Rebecca TörnroosGul PR
rebecca@gulpr.se
073–643 74 09

Läs mer Den goda maten Henrik Ennart och Charlotte Fredriksson